Правдіна Софія

11-б клас, Запорізька гімназія №11

Вчителька, що надихнула на написання – Коваль Олена Юріївна

Чому бути українкою — це моя суперсила?

Українці — це народ, який має неймовірну історію. Наші пращури боролися за самостійність багато століть. Сьогодні питання незалежності держави турбує всіх, як ніколи. Але ми впевнено доводимо всьому світу, що український народ є рішучим і незламним.

Громадянин будь-якої країни шанує свою культуру та традиції. Унікальність України полягає в наявності неповторних пейзажів, історичних пам’яток, чудових пісень і віршів. Саме тому я пишаюся своєю національністю.

Наша країна має провідну роль у світі завдяки корисним копалинам та експорту зерна. На жаль, зараз економіка України не в найкращому стані через довготривалу війну. Попри перешкоди влада намагається зробити все можливе для її покращення. Головне пам’ятати: зміни починаються з маленьких кроків, тому майбутній вступ країни в Європейський Союз та НАТО вже незабаром. Із  кожним днем українці наближаються до суттєвих змін, тому це одна з багатьох причин існування нашої суперсили.

Українська культура — дуже колоритна. У народних піснях прославляється життя козаків та селян. Важливими для нашої нації є щедрівки, які полюбляють співати на Різдво. Загалом пісні — істотна частина культури, бо вони завжди підбадьорюють і надихають. Найпопулярніші з них можна почути на виставах або побачити у творах. Багато хто вважає, що художня література надто сумна, але вона чітко зображує події минулого. Завдяки роботам письменників, ми можемо уявити життя будь-якої людини в різну добу, зрозуміти їхні емоції та підбити висновки для себе. Варто зазначити й вітчизняний гумор. У яку б епоху не довелося побачити українців, вони завжди веселі і твердо налаштовані на будь-які зміни.

Чимало вчених, спортсменів, музикантів, акторів народилося в нашому краї.

Наприклад, співаки вже тричі здобули перше місце на Євробаченні, а на Європейських іграх-2023 вітчизняна команда здобула 41 медаль. Такі успіхи допомагають оцінити таланти молоді й щиро порадіти за неї.

Суперсилу нації неможливо порівняти з персонажами книг, фільмів чи коміксів, тому що ми набагато міцніші духовно. Український народ впевнено може назвати себе могутнім, через те що, незважаючи на довготривале кріпацтво в минулому, спроби придушення національного відродження протягом багатьох років та міжнародні конфлікти, ми хоробро відстоюємо територіальний суверенітет. Нині кожен потребує підтримки, тому що всі мріють про закінчення війни. На превеликий жаль, із часом громадяни все менше й менше допомагають військовим. Звісно, що мотивацію занадто легко втратити, тому ми мусимо постійно підбадьорювати одне одного.

Відбувається безліч благодійних концертів, завдяки яким можна не тільки відволіктися від стресу, а й допомогти Збройним Силам України та цивільному населенню. Саме віра, надія і згуртованість пришвидшує нашу перемогу. Як важко зараз не було б, усім треба налаштовуватися на позитив і уникати неприємних почуттів.

Ще з 2014 року моя родина допомагає воїнам. Ми передавали теплі речі та їжу.

Уже тоді я робила патріотичні малюнки й слухала з батьками пісні, присвячені війні. Навіть у моїй школі неодноразово здійснювалися благодійні заходи. Коли почалися повномасштабні воєнні дії, я виїхала закордон. У польській школі я поширювала роботи українських діячів, розповідала про культуру та історичні факти, тож учителі та однокласники дізналися багато чого нового про сусідній регіон. Після повернення додому, я звертаю увагу на бренди, які підтримують українську армію грошима від продажу. Крім цього, я віддаю перевагу музичним виконавцям, які займаються благодійністю.

Особливо я планую максимально допомогти відбудовувати країну в майбутньому. Наразі бракує досвідчених спеціалістів у будь-якій галузі. Сподіваюся, що моє покоління зробить усе можливе для того, щоб український народ  більше ніколи не зазнав таких страшних подій. Тим паче, з кожним роком вдосконалюються технології, які точно поліпшать долю людей.

Це важке випробування дало кожному з нас багато досвіду, який неодмінно буде використовуватися надалі, щоб уникнути помилок минулого.