Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Ігорівна Свєтлая

«Саме цього дня я й довідалася, що війна поряд»

переглядів: 342

Свєтлая Анна Ігорівна, 14 рокiв,

Дніпрорудненська спеціалізована І-ІІІ ступенів школа «Світоч, м.Дніпрорудне

Есе "Один день"

З раннього дитинства я чула про війну, учасниками якої були два моїх прадідусі. Мені завжди здавалося, що це щось далеке, те, що більше ніколи не зможе повторитися.

Та у квітні 2014 року, коли мені було сім років, я почула телефонну розмову моєї мами із двоюрідною сестрою. Вони дуже жваво обговорювали, куди можна переселити родичів із Донецька. Саме цього дня я й довідалася, що війна поряд, що це погано, що в цей важкий час потрібно допомагати своїм родичам, хоча я ніколи їх навіть не бачила.

На жаль, наша рідня так і не скористалася житлом, речами, які ми для них підготували, бо виїхали за кордон. Але я тоді зрозуміла, що люди покинули свої оселі, все нажите майно, могили рідних людей на цвинтарі, фотографії… - і це страшно.

Я бачила, як приготувала мама купу фотографій, щоб відсканувати їх і відправити своїй сестрі, яка нині проживає в Італії. Я чула, як дякувала тітка зі сльозами на очах за надіслані старенькі світлини, на яких її ще молоді батьки, маленький син та й вона сама ще маленька.

Це  страшна реальність, коли в людей не залишилося на згадку від щасливого та безтурботного життя нічого, навіть фотографій.

Я часто чую, як бабуся говорить із мамою про те, що в Донецьку залишилися могили померлих сестри й брата мого дідуся. Вони розуміють, що за сім років війни від цих поховань, можливо, вже нічого й не залишилося. Але поїхати, подивитися, прибрати, покласти квіти — такої можливості немає.

Мені б дуже хотілося, щоб якомога швидше запанував мир, бо війна — це горе, сльози, вигнання.  Не знаю, чи повернуться переселенці з окупованого Донбасу додому, але кожен із них повинен мати можливість побувати хоча б ще один-єдиний раз там, де народився й виріс.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій