Дорошенко Олександра, 9-А клас, Харківський ліцей N62 Харківської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе: Юрченко Олена Михайлівна

«Війна. Моя історія»

Мене звати Олександра.

Я живу в селищі П’ятихатки, що розташоване на півночі міста Харкова, поруч з кільцевою автомобільною дорогою, з якої російські війська обстрілювали Харків.

24 лютого 2022 року наші мешканці одні із перших почули звуки війни.

Від гучних вибухів я прокинулась о п’ятій годині ранку. Було дуже страшно. Тато збирався на службу по тривозі, бо він військовий. Від нас до кордону 25 кілометрів. Російські війська вели прицільний вогонь по житловому масиву селища.

Я з родиною змушена була спуститися до підвалу нашого будинку. У підвалі було темно, сусідів було багато, страх охоплював людей. Перші дні і ночі доводилось спати сидячи. Від обстрілів селище залишилось без світла і води. Транспорт не ходив.

Люди почали масово покидати рідні домівки. Я з родиною залишилась у своєму будинку. За таких умов ставало ще моторошніше – ми недосипали, недоїдали.

Першого квітня в наш під’їзд був приліт снаряду. Посипалось скло в квартирах, почалася пожежа. Ми змушені були виїхати з родиною до Харківської області, у селище Яковлівка. Нас поселили в будинку біля лісу. Страх не залишав мене й мою родину. Вибухи теж було чутно і в Яковлівці, але була вода, газ і світло. У цьому селищі ми з родиною прожили до осені, але дуже сумували за рідними П’ятихатками і своїм будинком.

Коли ми повернулися додому, то побачили пошкоджені житлові будинки, гуртожитки, школу, в якій я вчилася, лікарню. Це був жах! Війна – дуже страшне слово.

Зараз ми живемо у своєму рідному селищі. Тут важко, люди і зараз живуть під звуки вибухів. Магазини та транспорт відновили свою роботу. Мешканці почали повертатися.

Війна повинна закінчитися! Ми віримо в наших славетних українських воїнів! Україна переможе! Ми пишаємося нашими мужніми й відважними захисниками, і віримо, що вони повернуться живі і здорові. Низький уклін кожному!

Я мрію про мир в Україні! Це дар Божий, що в нас є така Україна! Слава Україні!