Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Едуард Володимирович Орел

«Російські військові прийняли мене за американського шпигуна»

переглядів: 140

Я з рідними жив у Маріуполі. Коли російська армія взяла місто в облогу, ми з дружиною забрали до себе дітей і внуків. Окупанти щодня бомбили місто – внуки боялися, плакали.  

Ми жили в приватному будинку. Завдяки пічному опаленню у нас було тепло. Також був балонний газ, тому мали змогу готувати їжу. У дворі я розкопав джерельце, тож проблем з водою не виникало. Продуктів більш-менш вистачало. Люди ділилися. І ми самостійно діставали, як могли. 

Найбільше шокували авіаобстріли. Щодня о четвертій годині ранку літаки скидали бомби. Одного дня до мене прибігли перелякані сусіди. Вони вийшли подихати свіжим повітрям і завдяки цьому вижили. А їхні родичі залишилися в підвалі, в який влучив снаряд.  

У наш двір також прилетів снаряд – у будинку вилетіли вікна. Добре, що ми встигли сховатися. А вже після того як виїхали, було влучання в будинок. 

5 березня ми вирішили вибиратися. Пішли пішки, бо не мали власного транспорту, а по дорозі нас підібрали. Нас було 14 чоловік: я з дружиною, діти та внуки. У Мангуші були неприємності. Російські військові чомусь прийняли мене за американського шпигуна й побили автоматом, відібрали паспорт і телефон. На ранок прийшли інші люди, не вибачились, але віддали і телефон, і документи. Через два дні ми виїхали до Бердянська, а звідти на автобусі Червоного Хреста – до Запоріжжя. Були ще й у Львові, а зараз живемо в Ірпені. Я знайшов тимчасову роботу в Києві. Отримуємо допомогу від фонду ЯМаріуполь. Надіємося, що війна закінчиться цього року. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло діти перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій