Безкоштовний прихисток для вимушених переселенців з фронтової зони та нині окупованих військам РФ територій України відкривають у Запоріжжі. Засновники – команда місцевих волонтерів, що рік тому допомагали людям, евакуйованим з окупованих територій. І це як місцеві активісти, так і люди, що самі також стали вимушеними переселенцями в умовах повномасштабного вторгнення РФ до України. Матеріал Радіо Свобода.

Підіймаємось на другий поверх – там ще тривають останні роботи. По серед проходу - пара "козлів", за допомого яких хлопці монтують освітлення. Поряд фарбують коридор. Останні приготування до відкриття шелтеру для вимушених переселенців. Ідея його створення виникла у Запоріжжі ще рік тому під час роботи волонтерів у хабі з прийму людей, що евакуювались з тимчасово окупованих військами РФ територій півдня України.

Робили ремонтні роботи – і шкурили, і шпаклювали

Ремонтні роботи у шелтері

Голова запорізького осередку всеукраїнського об’єднання «Патріот», за ініціативи волонтерів якого створено шелтер, Інна Лук’янова, пригадує, що тоді найгостріше для евакуйованих людей стояло питання, де жити у Запоріжжі. Виходили з ситуації у різний спосіб. Когось погоджувались прихистити релігійні громади міста. Подекуди до хабу для евакуйованих, розташованого на в’їзді в місті, приходили запорожці і самі пропонували безкоштовно своє житло для переселенців.

Паралельно волонтери заходилися шукати приміщення і кошти для створення шелтеру.

У грудні їм вдалось отримати приміщення від міської влади за символічну оренду - 1 гривня на рік. Допомогти з матеріалами на ремонт, обладнанням приміщень і витратами на комунальні взялися благодійники з Японії та Нідерландів. Створюваний шелтер розрахований на 80 чоловік і проживання в ньому буде безкоштовне.

Робили ремонтні роботи – і шкурили, і шпаклювали

Запорізька волонтерка Світлана Василюк показує приміщення, яке волонтери планують облаштувати під дитячу зону у шелтері

Отримавши у квітні всі необхідні дозволи, волонтери заходилися ремонтувати відділене їм приміщення одного з комунальних підприємств міста. Все роблять самотужки. Серед тих, хто працює над створенням шелтеру, є і колишні переселенці, яким свого часу допомагали запорізькі волонтери.

«Сергій М. (в цілях безпеки прізвище не називається – ред.) з Маріуполя та Олександр А. з Каховки. Вони були на «Епіцентрі» (на в’їзді до Запоріжжя на паркувальному майданчику гіпермаркету «Епіцентр» раніше знаходився хаб з прийому евакуйованих – ред.) волонтерами, допомагали. Потім вони переїхали до Львова і допомагали евакуювати людей з інвалідністю за кордон. Зараз приїздили так само до нас допомагати. Робили ремонтні роботи: і шкурили, і шпаклювали, вішали дзеркала. Все, що ми казали, вони робили. Чотири дні працювали», – ділиться Інна Лук’янова.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.