Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна

«Реально було страшно за дитину, за себе»

переглядів: 629

Стрес, отриманий через війну, забрав життя батька Ганни. Переселення зруйнувало її заміжжя. Зазнавши нестатків, колишня донеччанка намагається налагодити нове життя у столиці.

Війна для мене – це насамперед розлука з близькими, неможливість навідатися до своїх рідних і приїхати на землю предків. Я, наприклад, не змогла потрапити на поховання батька.

Як для мене розпочалася війна? Перша мить – коли біля санаторію «Шахтарські зорі» в Донецьку розпочалася стрілянина. Це було 9 травня. Ми з дитиною гуляли неподалік, біля Льодової арени він катався на роликах, займався хокеєм. Зателефонувала моя кума і, як звичайно, запитала: «А ви де?» – «На Льодовій арені гуляємо, як завжди». Вона каже: «А ви що, не чуєте, що відбувається?» Справа в тому, що ми були з одного боку арени, а стріляли з іншого боку, і, мабуть, через те, що вона величезна й металева, звук відбивався, і нам не було чутно.

Коли ми вийшли буквально за ріг, було таке відчуття, що зараз прилетить куля у спину. Я у своєму житті ніколи так швидко не бігала. Це була перша мить, коли реально було страшно за дитину, за себе.

Мені пощастило в тому плані, що ми жили в досить безпечному районі, на вулиці Щетиніна, біля Льодової арени. Там і досі досить спокійне місце. Я тільки бачила техніку, озброєних людей, чула вибухи, дивилася, як літаки розверталися над нами. Але так, щоб десь на моїх очах щось вибухало, гинули люди – мені пощастило, такого не було.

Був складний період, коли ми переїхали до Дніпра. Страшно почати життя з нуля, поїхати з валізою на море й ніколи не повернутися додому. Багато хто не розуміє, як це. Я їм рекомендую зібрати валізу, поїхати на море, закрити квартиру й пожити шість років із цією валізою.

Ми не відчуваємо цінності багатьох речей, найпростіших, найелементарніших, побутових. Наприклад, коли хочеться щось приготувати, припустимо, вареники з картоплею або пиріжки з картоплею, а для їхнього приготування потрібна товкучка для картоплі. Але вона коштувала дуже дорого для мене! Або, наприклад, я купила кофту в секонд-хенді, яка вночі у мене була подушкою, а пралася вона лише на вихідні, і я не могла вийти надвір, бо вона була одна.

Світ не без добрих людей. Я написала оголошення на сайті приватних оголошень у розділ «Потрібна допомога». Написала, що переселенцям потрібні предмети побуту – і знайшлися добрі люди, які поділилися з нами й дуже допомогли. І постільною [білизною], і посудом, та іншими побутовими речами. Це була для нас колосальна допомога, бо все купити миттєво було нереально.

Плюс не здавали нам житло, ми не могли переїхати, бо багато хто з людей розповідав якісь страшилки про злісних переселенців, неадекватних, які заїжджають, потім не виїжджають. Колишній чоловік жив місяць на роботі на складі, бо не зміг винайняти житло, а ми продовжували жити на морі. Дитина за півроку змінила три школи, будучи у другому класі.

Але додому до Донецька я повертатись не планую. Я не вірю, що це закінчиться. І ми вже достатньо прижилися на новому місці, у Києві, обросли новими знайомими, друзями, роботою. Я продовжую любити Донецьк. Це найкрасивіше місто на землі. Жодне з ним не зрівняється: ні Дніпро, ні Київ. Але не хочеться вже повертатися.

У мене ще була така мить. Я збиралася виїжджати, працювала бухгалтером віддалено й повезла роботодавцям документи, печатку. Їхала в автобусі, а назустріч мені їхав БТР чи танк. На задньому фоні лунали вибухи, а поряд стояла жінка в помаранчевому жилеті й поливала троянди. І в мене дисонанс у голові, сльози на очах, і я не розумію, що робити. З одного боку, може, не треба нікуди нам бігти, людина собі спокійно троянди поливає. З іншого боку, я розумію, що не хочу, щоб моя дитина бачила танки на вулиці.

Після того як виїхали, нам довелося деякий час жити з чоловіком у різних містах. Це посприяло тому, що ми розлучилися. Кожне сімейне свято, Новий рік, Різдво я проводжу удвох із сином. У нас була велика дружна сім’я, свята відзначали разом із моєю сестрою, дітьми, із чоловіком. Ми всі збиралися в мами, і завжди це було класно. Зараз там усе заміновано. А ще я втратила тата «завдяки» війні, бо в нього виявили рак. Я вважаю, що найголовнішою причиною хвороби є стрес.

Я багато працюю над собою, працюю із психологом, бо вибратися із цієї ситуації було непросто.

Найголовніше, звичайно, - проблема із житлом. Але я вже навчилася не здаватись. А ще зрозуміла, що мені потрібно оволодіти додатковими навичками, як зараз кажуть, компетенціями, які я могла б застосувати в будь-якій країні, мало як життя повернеться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 переїзд втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло неповні сім'ї малозабезпечені 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій