Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Борис

«Під час обстрілу снаряд залетів у будинок, осколками вбило батька»

переглядів: 636

Війна забрала життя батька, навіть на його поховання Борис не встиг приїхати. Заради благополуччя дітей, які досі здригаються від гучних звуків, він залишив рідний дім, але все ще мріє повернутися на малу батьківщину.

Моє життя до війни було цілком звичайним і розміреним. У Єнакієвому, де я народився і виріс, ми з дружиною купили квартиру, зробили ремонт. Я ходив на підробітки, щоб заробити копійку. У 2006 році народився син, у 2012-му – донька. Жили, будували плани на майбутнє. Навіть не підозрювали, що може все зруйнуватися.

Перший день війни для мене – це травень 2014-го. Ще не було гуркоту обстрілів, але я читав новини про події у Слов’янську, і з кожним днем ставало тривожніше, що війна добереться й до нас.

Воєнні дії заскочили мене у відпустці. Улітку 2014 року я виїхав до Харкова до знайомих. Завод наш припинив працювати, але якусь частину зарплати я отримував за простій. Виїхав заради дітей, боляче дивитися, як вони здригалися під час обстрілів. І зараз під час вибуху в кар’єрі мимоволі здригаються.

Їхали останньою електричкою спочатку до Іловайська, потім до Харкова. Пізніше весь рух закрився. Батьки залишилися в Єнакієвому, не захотіли виїжджати, тому що там приватний будинок і господарство. Важко зриватися з обжитого місця. Я навідувався до мами, доглядав за своєю трикімнатною квартирою. Восени ми переїхали до Кривого Рогу. Спочатку зупинилися у знайомих, а потім знайшли житло.

У листопаді не стало батька. Під час обстрілу снаряд залетів у будинок, і його вбило осколками. Мама говорила, що швидка не могла проїхати, стояв блокпост із вагонів. До нашого двору лікарі йшли пішки. Ховали з великим поспіхом під снарядами, що свистіли, всі хотіли швидше розійтися, сховатися. Я не встиг приїхати на прощання, тому пам’ятаю батька живим.

Частина війни пройшла через мене. Хотілося б забути снаряд, що впав у двір батьків. Досі в пам’яті розбитий будинок, плаче мама.

Тепер я знаю ціну побажання мирного неба над головою. Коли говорять ті, хто не пережив жахів війни, не розуміють, наскільки це важливо. Усе втрачає сенс, коли світ здригається від вибухів, і думаєш лише про те, як у цьому жаху вижити.

Після закінчення війни я б повернувся додому, у Єнакієвому все ж моя рідня, мама. А тут, хоч до мене ставляться добре, але я відчуваю себе не вдома. Тут у мене є почуття безпеки, але тривога ніколи не залишає мене.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Єнакієве 2014 Текст Історії мирних чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій