Чипутович Ангеліна

ІІІ-і курс, Смілянського НВК «Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів «Лідер»» Смілянської міської ради Черкаської області

Вчителька, що надихнула на написання – Азарова Наталія Петрівна

Моя Україна майбутнього

Війна… Яке страшне слово! Усього п’ять букв, що промовляють зараз у різних куточках світу, поєднуючи з Україною. У державі, де я проживаю, настала повномасштабна війна. Це жахливий моментом у нашому житті. Дуже страшно бачити, коли країна знаходиться в такому стані, де зруйновані міста, села, де люди втратили не тільки домівки, а й найцінніше – сім’ю. Заплакані очі матерів, жінок, дітей, які ніколи не зможуть дочекатися хоробрих синів, дочок, батьків України. Що своїм життям довели всьому світу, що українці вільний, незламний народ. Але ми їх не втратили, бо назавжди залишаться в наших серцях і пам’яті.

Сьогодні всі люди бажають тільки одного - миру, як для країни, так і для всього світу. Як і для кожного українця це і моя мрія. Жити без відчуття страху, без загрози життю, де не наступають на наші землі агресори іншої держави. Де тиша, яка переривається мирним гуркотінням техніки, що працює для покращення умов життя людини, суголоссям людини і природи, як гармонії всесвіту, сміхом, піснями, радісними голосами, у яких звучить впевненість у прекрасному майбутньому.

Де замість гучних сигналів тривоги чути українські пісні та радісні новини з гучномовців. Де можна прокидатися спокійно і не відчувати занепокоєння, що з тобою та з рідними може щось трапитися.

Мир – коли родина разом, де обійми рідних заспокоюють і приносять щастя. Де не гинуть рідні, знайомі, діти, де не втрачають своїх домівок. Бачити радість в очах українців, щастя на їх обличчях і є проявом миру.

Я впевнена, що моя рідна Україна з неперевершеним народом має найкраще майбутнє. І ця впевненість передається з покоління в покоління. Наприклад, гортаючи сторінки «Повісті минулих літ», ми дізнаємося про велич і славу Русі, заклик до єднання, уболівання за долю рідної землі, її народу, віру у світле прийдешнє — це провідні ідеї, що лунають з минулого, ще з XІІ століття. Не можу не згадати безсмертні рядки Тараса Шевченка: «Здається – кращого немає нічого в Бога, як Дніпро та наша славная країна…» - ще з тих часів доноситься сила, міць та краса рідної неньки. А яка сила слова сучасників, що пронизує серце вірою і любов’ю до Батьківщини! Неймовірні рядки Ліни Костенко, що я люблю повторювати:

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Я переконана, що відродяться та відбудуються розбиті міста, села – все те, що було зруйновано загарбниками. Діти повноцінно будуть ходити в освітні заклади, а не бігати по бомбосховищах. Відбуватиметься відродження країни завдяки працелюбним українцям.

Що суспільство матиме загальноукраїнську цінність – мир в Україні. І повернуться всі наші співвітчизники із-за кордону в таку країну, де люди вміють і хочуть згуртуватися та втілювати свої ідеї, мрії, у цій державі. Думаю, що Україна стане сильною та незламною, яка зможе захисти свою територію. І з гордістю кожен буде промовляти: «Я з України. Я – українець!». Адже українська духовна міць вважається найсильнішою у світі, тому ми обов’язково зможемо досягти найкращих результатів.

Таким чином, майбутнє України залежить тільки від наших бажань та прикладених зусиль. Для відновлення миру в країні, потрібно не забувати нашу історію, подвиги та звитяги наших дідів, прадідів, та сучасних героїв, які і зараз борються та гинуть за свободу, за незалежність України, щоб майбутнє здійснилося. Щоб наші нащадки гордилися, любили, підтримували, поважали рідну державу та один одного, незалежно від того, у якій частині світу вони знаходяться.

Уся країна з нетерпінням чекає перемоги і миру. І я також хочу промовляти слова, що складаються з п’яти букв. Не «війна»! А тільки «радість», «щастя», «життя», «народ», «надія» - усі слова, що об’єднують нас і дають віру в майбутнє! Так хочеться втілити всі бажання! Саме для майбутнього. Тому в мене є мрія: стати для держави частинкою опори, брати участь у зміцненні держави та оберігати її від негараздів. Разом з співвітчизниками, які мають незламний дух, ми зможемо зробити сильну та квітучу державу. Узявши приклад з наших героїв, бажаю закінчити навчання у військовому закладі. Де прагну здобути знання, щоб уміти попередити і не допустити збройних ситуацій надалі.

Тож, як зараз, так і в майбутньому, я хочу впевнено, сміливо, радісно, щасливо, разом з родиною, близькими, друзями і земляками крокувати життєвою стежкою в мирній Україні. Ми, українці, - нація сильних і вольових людей, що вірить у майбутнє!!