Оводюк Владислав

11 клас, Мирненський ліцей Біляївської міської ради

Вчителька, що надихнула на написання: Чорноус Наталія Миколаївна

Конкурс есе «Чому бути українцем – це моя суперсила»

Я пишаюся тим, що я українець. Наша країна дуже сильна і велика. Ми можемо пишатися своєю історією, культурою та іншими досягненнями.

Спогади про минуле займають особливе місце. Радощі і страждання, давні і незабутні, вони зігрівають і тривожать душу, змушують "замислитися і по-новому поглянути на, здавалося б, незаперечні факти". І вони перевертають наші душі догори дригом, стукаючи в наші серця прахом мільйонів українців, які були вбиті, закатовані, але не знищені ментально. Це генетична пам'ять нашого роду, наша українська генетична пам'ять, де лелека гордо розправляє крила. Лелека - наш тотемний птах, наш оберіг. Кажуть, що будинок на даху, де лелеки годують своїх пташенят, ніколи не буває в біді.

То в чому ж секрет українського козацького духу, який пройшов крізь віки і є невмирущим донині?

Духовність, віра, дух свободи, гостре відчуття необхідності боротьби за справедливість - ось основні камені непереможності українського козацького духу.

"Протягом усієї історії "нібито братнього існування" політика Москви щодо українців не змінилася. Це політика геноциду. Деспотизм і агресія, кров і сльози матерів, розстріли і ГУЛАГи, голод і обман, здирництво і крадіжки.

Історія Московії - це суцільна фальш і брехня, а її спосіб життя - це маска, змінена для обману тих, хто не усвідомлює незмінного і жахливого змісту, що ховається за формою.

Бути українцем - це дуже велика відповідальність. Наш народ сильний духом і завжди підтримує один одного, що б не сталося. Зараз наші воїни захищають нашу землю, деякі з нас є волонтерами, наші діти навчаються, малюють патріотичні малюнки та пишуть слова подяки.

Ми всі - одне ціле. Ми повертаємося на своє історичне місце в серці Європи. Ми повертаємося у вільну і непереможну країну.