Перший день війни... у той день ми працювали. Зараз намагаємося це забути. Тоді здавалося нереальним, що з нами може таке статися – розірвалися родинні та дружні зв'язки, багато хто залишився на тому боці. У мене мама жила в Горлівці, ми її перевезли в Новолуганське.

У нас був свій бізнес, але він залишився в Горлівці. Ми працювали, працювали, заробляли на безбідну старість, було своє підприємство. В одну мить залишилися, так би мовити, бідними і нещасними – почалася війна.

Війна – це страшно. Було жахливо, коли стався перший авіаудар, тут недалеко знаходиться Гольма (район Горлівки). Пригадую, а мороз шкірою. Це страшно, дуже страшно. Потім ми опинилися в «сірій зоні».

Ось уже сім років у нас не було жодної спокійної ночі

24 червня сильно стріляли. У той день розбили будинок моєї сестри – потрапив снаряд. Сестра, її чоловік з батьком і наша мама перебували у нас. Вони залишилися як були, в шортах і капцях. Все згоріло дотла. Сестра не змогла з цим змиритися. У неї виявили гострий лейкоз і через пів року її не стало.

Ми купили будинок до війни. Коли все це почалося, нам перестали платити пенсії, тому що у мене була горлівська прописка і довелося прописатися в Новолуганському. До першого населеного пункту Горлівки мені 9 кілометрів, до роботи було 20 кілометрів. Це все поруч. Раніше я спостерігалася у лікарів в Горлівці, стояла там на обліку в онкологічному диспансері.

Через війну ми постраждали фінансово. Раніше у нас був свій бізнес, будівельне підприємство, була велика автостоянка. Ми заробляли і платили податки. Коли це все сталося, весь бізнес залишився там. Чоловік пішов працювати у водоканал звичайним майстром, дохід невеликий. У мене пенсія за інвалідністю. Я не скаржуся, як то кажуть, булки з маслом не їмо, але це не те, що ми хотіли бачити в старості.

Ось уже сім років у нас не було жодної спокійної ночі. Це просто не передати словами! Ми бачимо Дебальцеве, чуємо Вуглегірськ, Єнакієве, горлівські терикони, з іншого боку у нас Зайцеве.

Куди поїхати? Була б валіза грошей – ми б кудись поїхали...

Мріємо про мир, просто хочемо миру.

Нам була допомога від Фонду Ріната Ахметова. Ці продуктові набори були гарною підтримкою. Кілька разів ми отримували допомогу від Червоного Хреста.