Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Миколаївна Москаленко

«Окупанти все перевіряли, ходили з автоматами»

переглядів: 100

Ольга Миколаївна з чоловіком втекли з окупації, залишивши там і дім, і землю, і сільгосптехніку. Бо можуть жити і працювати тільки у вільній Україні

Я проживала в Бердянському районі, в селі Зеленівка. До війни жили добре, а при окупації було дуже важко. У них свої правила, а поміж нами – колаборанти. Не можна було щось сказати - одразу здавали, по людей приїжджали фсбшники. 

Дуже було важко. У перший же день почали знімати прапори українські й почали вішати російські - навіть не хотілося виходити в село. 

Потім російські загарбники заходили в кожен дім з собаками, проводили обшуки - це було дуже важко морально. 

Оці нелюди привозили гуманітарку з росії, але ми не брали нічого. Звичайно, більше пенсіонери брали. Взагалі й у магазинах майже нічого не було, але щось було своє.

Шокувало це відношення окупантів: як тільки підеш до магазину, вони приходять, сумки відкривають, все перевіряють, ходять по вулицям з автоматами. Оце страшно, це дуже морально давило.

Мої родичі всі за Україну, всі також морально переживають. Там, в селі, залишилися рідні. Телефонують, кажуть що дуже тяжко, їм це все не подобається. 

Ми злякалися дуже і вирішили виїхати. Скоренько зібралися, залишили все там: і дім, і все. Чоловік займався землею - дома вся техніка залишилася, всі трактори. Це дуже тяжко, але в росії нам жити не хочеться, ми любимо Україну усім серцем і молимо Бога, щоб Україна перемогла.

В мене складно зі здоров’ям - я не працюю. Ми поки живемо в сина з невісткою.

Я думаю, що у майбутньому наша Україна розквітне і ми будемо дуже щасливі. Все закінчиться перемогою України, ми повернемося додому, будемо працювати на своїй землі. І все буде Україна. Ми віримо в наше краще майбутнє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бердянськ 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій