Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наташа

«Одне із чудес – біля мого будинку приземлився снаряд і не вибухнув»

переглядів: 775

Війна для мене почалася через місяць, як я виїхала з Авдіївки. Рівно через місяць обстріляли наше місто. Я не була присутня, уже була під Києвом. Початком війни [стала] молитва й розуміння того, що очікуються серйозні й трагічні події. Наше місто ще жило своїм життям, ще ніхто не виїжджав, і Бог мені відкрив, що потрібно виїжджати. Я давно глибоко віруюча людина. У той час у нас було більш-менш спокійно. Ми виїхали за місяць до початку військових дій, до обстрілів і бомбардувань нашого міста. Просто дякую Богові, що я цього не бачила.

Одне із чудес, яке було – біля мого будинку приземлився снаряд, і він не вибухнув. Якби він вибухнув, то не знаю, що від нашого будинку залишилося б. Для мене відбувалося все не трагічно. У всьому було влаштування, тобто коли ми сюди [в Київ] приїхали, нас приймала церква, двісті чоловік. Вони організували свого роду табір для біженців. Створили нам умови, у яких можна було прожити. Ми жили майже чотири місяці. І потім почали шукати квартиру.

Я розуміла, що скоро додому не повернемося, це я чітко знала. Я просто чекала, що за кожним поворотом будуть якісь зміни й можливості. Не було трагізму. Так, я хвилювалася за моїх знайомих, друзів, які залишилися в Авдіївці. Але, слава Богу, вони живі-здорові.

Розгубленість приходить, тому що ти не знаєш, куди це прилетить... На психіку це дуже складно [впливає], і я знаю, діти там повиростали й народилися під час війни, зараз їм уже по сім років. Це ненормально – рости й чути такі постріли, особливо у 2014-2015 роках, коли прилітали снаряди в місто.

Моя подруга пережила три бомбардування. Вона просто бігла, падала й поруч розривалися снаряди... Коли мова заходить про війну, її починає трусити, хоча це було давно. І мої клієнти приїжджають, розповідають, що вони пережили. Для них це реальна трагедія, вона відбивається на психіці людей.

Коли ми приїхали, то жили в цьому таборі. Ми що змогли, те взяли із собою, але в нас не було всіх речей, і потрібні були фінанси. До мене підійшла жінка одного разу й каже: «Яка у вас потреба?» Розговорилися – вона дала необхідну суму. Інша жінка повезла мене в шикарний супермаркет і купила на тисячу гривень те, що було мені необхідно. Тобто я зрозуміла, що в будь-яких складних ситуаціях завжди потрібно покладатися на Бога, і він знає твою нужду, завжди допоможе й буде просто волати до серця іншої людини, щоб тобі допомогти.

Я знайшла тут прекрасну церкву, яка мені дуже подобається. І нових друзів, нові знайомства, багато нового хорошого. Я знаю, що коли люди перебували у складній ситуації в Авдіївці, багато, хто були ворогами, примирилися. Тому що люди жили під час бомбардувань у підвалах, варили там борщі, ті сусіди, які не розмовляли один з одним, починали примирятися, дружити й донині дружать.

Авдіївка зараз стала дуже, скажімо так, відокремленою через те, що з Донецьком немає ніякого зв’язку. По суті, раніше Авдіївка була рівна Донецьку. Це було 15 хвилин на автобусі до Донецька, і половина Авдіївки працювала там.

Ми живемо зараз у трикімнатній квартирі, на три сім’ї орендуємо квартиру, щоб було дешевше, тут же і працюємо. В Авдіївці я орендувала приміщення для своєї справи, це було окремо. Разом із тією професією, яку мала, я оволоділа новими навичками, додатково навчалася, одержала невеликий грант, допомога в моїй справі.

Мрію про свій будинок, щоб мій син приїхав із Росії, щоб був десь недалеко.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій