Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Лук’янець

«Я по звуку визначав відстань від мого будинку до місця вибуху»

переглядів: 4726

У 2010 році я поїхав у відпустку до друзів у Німеччину. Повернувшись додому, через 8 днів потрапив в аварію. Зламав хребет і став інвалідом. Я як герой фільму «Один плюс один», на мої ноги можна лити окріп, і я нічого не відчую. Руки працюють частково.

Я вийшов із квартири в Авдіївці в 2010 році, а повернувся туди вже через п’ять років, у кінці 2015 року. Близько двох років пролежав у лікарнях, потім мене відправили в санаторій. Поки лікувався, дружина в розстрочку купила будинок у селі Тоненьке. Тому що ми жили в Авдіївці в дев’ятиповерхівці на п’ятому поверсі. За півтора року до війни ми переїхали в цей будинок.

Тоненьке знаходиться приблизно на однаковій відстані від Авдіївки і Пісок. Коли в Донецьку почалися заворушення, у нашому селищі було спокійно. Але я вже на той час був активним користувачем Facebook і стежив за подіями, читав пости друзів. У Тоненькому, як і раніше, була тиша та спокій. Я все сподівався, що так буде і далі. А потім і у нас з’явився блокпост...

Вибухи були регулярні. На той час я трохи навчився володіти руками, любив сидіти в кріслі біля вікна й читати книги. І ось одного разу прилетів снаряд від «Граду». Мені пощастило, що він впав не на асфальт, а на газон і лише злегка зачепив бордюр. У «Града» всі вражаючі елементи летять у напрямку його польоту, тому все полетіло далі, на інший будинок, а ті осколки, зачеплені бордюром, – у наші вікна.

Одразу погасло світло, усе скло у вікнах вилетіло, і їх довелося забити фанерою. Я людина лежача, і ліжко в мене з антипролежневим матрацом, що працює від електрики. На вулицю не виїхати через постійні обстріли, доводилося цілодобово лежати в темряві.

Під час обстрілу в повній темряві я визначав відстань від мого будинку до місця вибуху. Це як у дитинстві, коли блисне блискавка, рахував секунди до того, як почую гуркіт грому. Умовно 350 м за секунду. Ось так само я рахував при вибухах: земля здригнулася, а звуку ще немає. І лежиш, рахуєш – один, два, три, а ось і сам вибух. Значить, снаряд упав від нашого будинку десь за кілометр. Іноді снаряди бахали так швидко, що я навіть до одного не встигав порахувати. Це означає, розірвалося дуже близько, десь за сотню метрів від будинку.

Після чергового обстрілу постраждали сусідні будинки, у наш сарай влучив снаряд, перебило газопровід, і ми залишилися без газу. Тоді було прийнято рішення виїхати з Тоненького назад у квартиру в Авдіївці.

Але коли почалися масовані обстріли житлових кварталів міста, то і там залишатися стало небезпечно. Ми остаточно виїхали, точніше – відвезли мене, а дружина через роботу залишилася в Авдіївці.

Спочатку був санаторій у Слов’янську. Тому що тільки там для таких, як я, створені належні умови. Там я пробув приблизно три місяці. Потім ми переїхали до Вишгорода, що під Києвом, де і понині живемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2015 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 психологічні травми обстріли
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій