Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Кудаєва

«Дуже багато чого я б хотіла стерти з пам’яті»

переглядів: 803

Війна особисто для мене – це низка змін у житті, які, на мою думку, не відбулися б, якби не було цієї ситуації у 2014 році. Тому що війна змусила багато чого переосмислити, перебрати власні цінності, погляди на життя і змінити його завдяки тому, що я змінилася, займаюся тепер волонтерством.

Некомфортна мені була колишня професія, це все якось відкладалося. І стало зрозуміло, що потрібно в житті щось міняти, тому що воно може так і пройти відкладаннями.

Дуже багато чого я б хотіла стерти з пам’яті

Того року син закінчував 4 клас, дочка була ще маленька, грудна, а жили ми в районі, прилеглому до аеропорту. Раптом дуже низько над будинками почали літати винищувачі, почувся страшний звук. Україна ж була мирною країною, і ніхто ніколи не чув ось цих військових звуків.

Пам’ятаю, у мене на руках перелякана дочка.

На мене зверху лізе не менше налякана собака, чоловік на роботі, син у школі. Я взагалі не розуміла, що мені робити. В істериці зателефонувала чоловікові, і він мені сказав: «Заспокойся, збери сумку, документи і щось основне на перший час. Нікуди не виходь, сиди вдома й чекай».

Напевно, ось із цього моменту для мене почалася війна. Це був такий тваринний, утробний жах, коли літали літаки й випускали теплові пастки. Ми ж не знали тоді, що це пастки. Здавалося, що рвуться бомби навколо.

Потім прийшло розуміння, що не буде нічого як раніше. І я не відчуваю себе вдома в безпеці. Був у мене захищений простір – і немає його. Здавалося, що будинок для людини – фортеця, а тут треба думати, що далі робити.

Тоді була пройдена межа неповернення...

Потім ми бачили наслідки військових дій. Розбиті будинки, дірки в стінах, посічені осколками дерева, кладовища. Вплавлені в асфальті головки великих снарядів. Недалеко від нашого будинку стояло якесь знаряддя, і коли воно стріляло, то було добре чути. У темряві було видно, коли літали снаряди.

Коли почалися активні бойові дії в червні 2014 року, ми встигли покинути свій будинок. Переселення стало тим пережитим досвідом, який запам’ятався найбільше. Тому що в основі його – страх.

Ось ти живеш, є плани на майбутнє – і в одну мить може все зруйнуватися!

І люди, які мають житло, перетворюються на бомжів. Їм доводиться поневірятися чужими квартирами, жити не завжди в комфортних умовах. Це, напевно, найстрашніший досвід у мене, і він дозволив переосмислити повністю своє життя.

Дуже багато чого я б хотіла стерти з пам’яті

Дуже багато я б хотіла стерти з пам’яті.

Наприклад, поховання свекрухи в Донецьку. Ми ховали її в дуже вузькому колі на тому цвинтарі, яке прилягає до аеропорту. Ми не змогли до ладу попрощатися і поховати її, тому що було страшно.

Хотілося б забути й поїздки в Донецьк через лінію розмежування, тому що це дуже важкі поїздки і морально, і фізично. Довелося кілька разів ночувати на блокпості.

Зараз ми не маємо можливості повернутися в Донецьк, хоча в нас там житло. Навіщо говорити про якісь далекі плани? Зараз ми плануємо життя щонайбільше на два-три місяці.

Зате навчилися цінувати те, що є в побутовому плані, жити й користуватися щонайменшим. Навчилися втрачати, спокійно ставитися до втрати житла, друзів, звичного способу життя, рідного міста. До дискримінації щодо переселенців, яка не скрізь, але присутня. Навчилися жити в інших умовах.

Дуже багато чого я б хотіла стерти з пам’яті

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій