Війна знищила плани, забрала роботу, змінила все життя. Зараз змушені жити в орендованому житлі у чужому місті. Раніше була робота, школа у дітей, гуртки, розвиток, розваги, дім, авто.

Виїхали з окупованого міста ще влітку 2022 року. Тепер у Києві, намагаємось протриматися та хоч якось нормалізувати життя. Все важко, досі важко, війна триває.

В окупації дуже страшно. Були дні, коли не знали чи виживемо, оскільки не було продуктів, нічого не працювало. Навіть чистої води не було, кип’ятили, щоб попити. Черги за хлібом були по дві-три години, і чи вистачить невідомо було.

Неможливо було зняти гроші, банки і банкомати не працювали, та й рахунки були пустими, оскільки зарплатня мала бути лише в кінці місяця, а війна почалася 24 лютого.

Здавалося, що блокада триватиме і окупанти будуть нас морити, щоб скорити. Страшно було кудись виходити. Десь тижні два були хаотичні розстріли на вулицях, танки їздили вечорами і світити прожекторами у вікна.

А далі - невідомість, виїзд, заміновані дороги, 38 блокпостів ворога без впевненості, що доїдеш...

У нас нічого не було перші два тижні, останні маркети закрились десь 1 березня, продуктів у нас не залишилось. Невідомо було, чи буде, що їсти та пити. Ліків не було. Потім вже почали відкриватися ринки, певні магазинчики, але ми не купували російське. Шукали наше, поки воно було.

Пізніше нам вимкнули зв’язок нам і ми наважилися виїхати. Але не знали куди… Все робили навмання, просто дорогою. Авто в полі зламалося, вже на підконтрольній території, ледве доїхали в Київ. Заправки не працювали, не було палива.

Пам’ятаю день, коли в Олександрії чоловік лагодив авто, а я зайшла в маркет, там була купа товарів. Я плакала, стоячи в магазині, бо у нас в Херсоні залишились батьки, які могли бути голодні. Я думала: от би їм хоч трошки продуктів, але навіть зателефонувати було неможливо.

Для дітей в окупації було багато травмуючих подій. Вони дуже боялись солдатів рф, зараз забули про це, на щастя, але довго ще питали, коли наші військові проходили (вже в Києві) чиї вони? Яромир боїться голосного звуку, вертольотів, авто і мотоциклів з гучним двигуном.