Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Олександрович Гладуш

“Настане день, закінчиться війна”

переглядів: 361

Гладуш Олександр Олександрович, 17 років, учень 11-Б класу в.с.п. «Науковий ліцей міжнародних відносин ІІ-ІІІ ступенів» УМСФ

Учителька української мови та літератури Усачова Дар’я Євгенівна

«Війна в долі моєї родини»

Зимовий ранок. Раптовий дзвінок. І тільки два слова: “Сину, війна”. Так почалось 24 лютого. Найстрашніший день мого життя. З пам’яті неможливо стерти кожен його момент. Це біль, що важко вгамувати. Для моєї сім’ї початок війни був неочікуваним. Кожен з нас вірив у найкраще. Але страх зник. Його вщент знищив героїчний спротив Збройних сил України.

Які відчуття наповнювали мене? Скажу чесно: холодна меланхолія, що змінювалась душевними запалами. Мене мучило питання: нащо топтати землю, що споконвіку була вільною? Окроплена кров’ю захисників, слізьми матерів і потом робітників. Їх дух схований у наших серцях. Моє серце палало.

Але я точно знаю, що кожен його удар наближав мене до дня перемоги. Проте й хвилювань вистачало. Ми розуміли: життя змінилось. Тато наполягав на тому, що нам варто тимчасово переїхати за кордон. Ця перспектива мене неабияк лякала. Я знов звертався до свого серця за порадою. Воно мовчазно билося. Можливо, його теж наповнювали страхи, сумніви і надії. Так минав день за днем. Він починався з новин і завершувався новинами. У той час я вкотре усвідомлював, що наша країна не просто місце на мапі, а між сходом і заходом немає кордону. Можливо, ми говоримо різними мовами, але наші серця з’єднані. Зв’язок цей неможливо зруйнувати, бо його підтримує любов, закладена нам ще у дитинстві.

Життя змінювалось. Довгі черги, їжаки на дорогах. Чужі елементи, що асоціювались з новою реальністю. Кожного вечора ми збиралися біля екрану телевізора. Його синє світло притягувало нашу схвильовану увагу. Як би це не звучало банально, але проведений з сім’єю час цінніший за все. Зовсім скоро ця думка картатиме мене занадто боляче. Ми переїхали за кордон. Я став іншим. Іноземець, чужинець, мігрант. Усього лише запис у реєстрі. Саме там мене застали новину про Бучу, Ірпінь, Маріуполь.

Ти відчуваєш, ніби маєш два я. Ось щасливе європейське місто і страждання українського народу. Контраст. Він тягне тебе у протилежні сторони. Хочеться забутися, заснути і прокинутись у справедливому світі. Але коли прокидаєшся, перевіряєш новини і розумієш: сьогодення втратило зв’язок з реальністю.

Ми познайомилися з жінкою, що була родом з Бучі. Вона втратила свою матір. Про це їй розповів чоловік-військовий. Він впізнав її за улюбленою вишиванкою. Поряд з жінкою сиділа маленька дівчинка. У її дитячих очах були всі наші емоції. Як пояснити їй, що бабусі більше нема? Як? Я не вимикав додаток повітряних тривог. Прокидався вночі і довго думав.

Життя змінилося. Після місяців за кордоном ми повернулися додому. Це був інший Дніпро. Не похмурий, схвильований велетень, а мужній герой. Просторі вулиці, усміхнені люди. Спокійні хвилі Дніпра, і міст, що міцно тримає обидва береги. Символ нашої єдності. Нарешті наша сім’я зустрілася в повному складі. Вони також стали іншими. На їх обличчях сяяв український дух – вольовий та сильний. Цей національний пафос надихає.

“Настане день, закінчиться війна”.

Ми радісно посміхнемося, витираючи сльози, привітаємо рідних, друзів, перехожих. Тих, хто поряд з нами, і тих, хто назавжди залишиться в серцях українців. Ми схилимось на коліна перед нашими захисниками. Це момент, коли серця будуть битися в унісон. Його неможливо буде забути. А потім... а потім буде нове життя, де не знайдеться місця для геноциду, бомб і пострілів. Ми вкотре відчуємо, як багато у нас спільного. Від донецьких териконів і до карпатських гір, від поліських лісів і до південного берегу Криму б’ються українські серця. Вільні, незалежні і нескорені.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Біженці Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій