Шаповалов Олексій

КЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. Михайла Данканича» ЗОР

 Вчитель, що надихнув на написання есе - Мучичка Ганна Андріївна

 «Війна. Моя історія»

В моїй родині неодноразово були розмови про початок війни, але я тоді і не усвідомлював, що вона насправді почнеться. Все почалось…. О п’ятій годині 24.02.2022 року мене розбудила моя мама та сказала, що почалась війна. Я довго в це все не зміг повірити. Ми були дуже розгублені та не знали, що робити.

Жили ми в селищі міського типу Шевченкове, Куп’янського району, Харківської області. Почали швидко збирати документи та деякі речі, щоб поїхати до бабусі та дідуся у сусіднє село, яке розташоване за 10 км, а коли ми заїхали в магазин о 7:30 год., то ще більше перелякалися, бо продуктів уже не було в жодному магазині.

Наступний день став іще жахливіший. У селище зайшли окупанти й повністю почали майоріти російські прапори. Ми з родиною три місяці не виходили на подвір’я, лише інколи можна трошки було ходити по підвалу. А на дворі бухкало, гриміло та літало щохвилини.

Окупації я дуже сильно не пам’ятаю, бо практично всі сім місяців просидів дома. Ми з мамою ненавиділи окупантів по особливому, бо вони катували людей прямо на очах у інших, і взагалі прийшли на нашу землю  та зруйнували наші плани.

Але мені як і всім усміхнулась доля, бо 08.09.2022 року наші збройні Сили України звільнили нас від «рашистів» та їх порядку, і моє життя потроху стало кращим. Місяць після звільнення селища, я вступив у бурсу…

На той час тільки одна річ нагадувала про себе – це «рашизькі» ракети, які постійно здійснювали обстріли на рідну землю. Але я не міг уявити, що влітку поїду до Закарпаття на відпочинок, а згодом і залишусь тут жити. Тут ми знайшли дім у Мукачівському районі, село Павшино, де проживаю з дідусем та бабусею.

Я довго думав та вирішив продовжити навчання за фахом, тому що та «бурса» проводила навчання лиш онлайн, а я хотів чогось більшого. Знайомі мені порекомендували КЗ «МПАЛ ім. М. Данканича» ЗОР, де і продовжую навчатись за омріяною професією «Електромонтер».

Ми з сім’єю віримо, що омріяна Перемога настане дуже скоро.