Красуля Дмитро, учень 11 класу Первомайського ліцею “Ерудит” Первомайської міської ради Миколаївській області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Рігоц Наталія Володимирівна

Чому бути українцем - це моя суперсила?

Бути українцем або українкою - це не просто національна ідентичність, це справжня суперсила, і нещодавні події і випробування довели це на весь світ. Ця ідентичність наділяє українців рядом особливих рис і переваг, які роблять нас унікальними та сильними. Я пишаюся своєю нацією.

Україна має велику історичну спадщину, починаючи від Київської Русі, закінчуючи кривавою війною з Росією. Наша нація боролася за незалежність та свободу в усі роки. Ми боролися навіть тоді, коли були в меншості. Є безліч таких прикладів в історії нашої держави.

Згадати лише постать Богдана Хмельницького і часи козацтва. Козаки тоді не мали великої армії, але вигравали через незламність духу, тактику. Вони боролися з військами, чисельність яких значно переважала. Але все одно вигравали! Зазнавали поразки лише через зраду “союзників”.

Козаки – це безстрашні борці за волю і народне щастя. А найприємніше, що вони були українцями.

Буремними також були часи революції 1917-1921 років, коли Українська Народна Республіка була в “трикутнику смерті”. З одного боку поляки з підтримкою Антанти, з іншого - більшовики з величезною за чисельною армією, та білогвардійці - з величезною армією. Було важко, але українці вистояли. Згадаймо бій під Крутами, коли звичайні українські студенти, хлопаки вийшли боронити УНР від загарбників.

На жаль, вони навіки залишили те, що найбільше любили – свою Україну. Але продемонстрували свій дух, свою мужність і хоробрість.

Сумні наслідки зазнав наш народ у часи репресій, коли українська культура знищувалася, заборонялася. Вбивали, катували, садили за те, що ти знаєш українську мову, пишеш нею, розмовляєш, навіть думаєш. Скільки ж людей постраждало… Ці втрати є величезними, ці події значно сповільнили розвиток українського мистецтва. Але й це здолали українці, загартувавши ще більше свій характер.

Події Майдану теж є показником нашого незламного духу і єдності. Тільки відчувши, що в нас забирають нашу свободу, люди вийшли на мітинги.

Геть нещодавно нам казали, що захоплять за три дні, погрожували ядерною зброєю, але пройшло більше ніж півтора року, а українці продовжують крок за кроком знищувати окупантів і звільняти наші території.

Наші воїни борються на- рівно з більшою за чисельністю армією. Борються голими руками. І що найголовніше перемагають. Після 24 лютого 2022 року Україна стала єдиним організмом, де кожен українець допомагає один одному. Ця єдність пришвидшує нашу перемогу щодня, щохвилинно.

На початку війни мої батьки почали  волонтерити. Оскільки зараз багато моїх знайомих, родичів на фронті, ми регулярно передаємо речі, їжу, оснащення, донатимо. Я розумію, що ці дії -  це крапля в морі, але чим більше буде цих крапель, то й перемога буде швидшою.

Тому кожному з нас потрібно об’єднатися для загального блага, забути якісь образи і йти до перемоги.

Українці - це  герої сьогодення, вони на особистому досвіді показують жагу до свободи і незалежності, єдність. Для кожного у світі слово “Україна”, ”українець”, ”українське” означає свободу, сміливість, незламну українську волю. Я вважаю, що  кожен українець з радістю може сказати: ”Я пишаюся бути українцем!”