Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Миколаївна Жукова

«Наші тварини живцем згоріли у квартирі через ворожий обстріл»

переглядів: 194

Росіяни знищили квартиру Олени Миколаївни, на яку вона дуже довго відкладала гроші

О п’ятій ранку 24 лютого мене розбудив дзвінок від сусідки Люби, яка замінила мені моїх батьків. В цей день у мене був день народження, мені виповнилося 45 років. Тітка Люба завжди була першою, хто мене вітав, але цього разу щось пішло не так. Вона була дуже схвильована і сказала, що нас оточують танки, тому треба щось робити. Я, шокована, вийшла на балкон.

Навколо мого будинку стояли танки, БТРи та інша військова техніка. Дуло одного з танків було направлене у моє вікно. У цей момент я дуже злякалась за свою дев’ятирічну дитину.

Я швидко розбудила дитину й одягнула її. О дев'ятій ранку пролунав перший вибух, а в будинку зникло опалення. Ми швидко побігли в підвал, а через декілька хвилин розпочався обстріл мого міста. На роботу у той день вже ніхто не вийшов.    

Місто регулярно обстрілювали, тому у квартирі залишатися було небезпечно. Згодом Ми перебрались до своїх знайомих. У нашій квартирі залишились наші тваринки: частину ми забрали із собою одразу, а дехто залишався вдома. Ми не могли забрати всіх із собою, бо самі були зайвими у квартирі знайомих.

Минав час, але нічого не змінювалося, ставало тільки гірше. Гроші закінчилися, мені доводилось стояли в чергах за продуктами під обстрілами.

Одного дня я нарешті вмовила своїх знайомих забрати двох кішок. Я бігла по них під черговим обстрілом.

На вулиці, біля тротуару, лежав чоловік з раною грудей та голови. Я хотіла йому допомогти, але люди на вулиці сказали, що він лежить там вже два дні, і допомога йому вже не потрібна.

Після цього я прийшла у квартиру і забрала кішок, але мені було тривожно: я весь час думала про мертвого чоловіка. Я ввімкнула телефон, щоб хоч якось відволіктися, та мені потрапило на очі фото чоловіка, якого розшукували: він був схожий на того, що я бачила. Я не мала спокою - хотіла хоч якось допомогти цій людині, тому вранці написала їм у Facebook про знайденого чоловіка. Його впізнали та забрали родичі.

Наступного дня мене потрясла ще одна подія. Мені зателефонувала моя знайома і розповіла, що моя квартира згоріла, і що нам більше немає куди повертатися.

Наступного дня я під обстрілами прибігла до себе додому. Моя квартира обгоріла, але в ній назавжди залишились наші маленькі хом'ячки-джунгарики та дві папуги-корелли, які живцем згоріли.

Через постійні обстріли наше місто було без води, газу, світла та опалення. По воду ми ходили пішки у сусіднє село, продукти отримували на пунктах гумдопомоги, поки їх не почали обстрілювати.  

Війна лишила нас квартири, дачі та усього, що ми мали. Наша родина живе зараз в різних містах. Ми виїхали без речей, бо не дозволяли брати багато. З собою ми взяли переноски з тваринками. Під час евакуації я познайомилась у черзі з дівчиною Мар'яною та її чоловіком Антоном. Згодом вони допомогли мені орендувати квартиру і допомогли з роботою.

Наразі я не працюю, бо допомагаю дитині зі школою. Дитину лишили всього: квартири, речей, школи, друзів, улюблених гуртків. Їй дуже складно з цим справлятися.

До війни я працювала швачкою в рідному місті. З роботою планую щось вирішувати, але поки що нічого не знайшла.

Про війну мені нагадують фото моєї розбитої квартири. Я всі гроші та здоров’я вклала в цю квартиру, а тепер мене лишили всього.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення освіта вода санітарія і гігієна житло робота неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи їжа 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій