Пономаренко Ярослав, учня 9-А класу спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови № 264, м. Київ

Вчителька, яка надихнула на написання - Ткаченко Ірина Петрівна

Конкурс есе «Війна в долі моєї родини»

Війна почалася, коли я ще був меншим і не все усвідомлював. Але двадцять четверте лютого 2022 року змінило усе, і раптом усвідомлення всієї трагічності та загрози війни прийшло до мене та моєї сім’ї саме в цей день. Двадцять четверте лютого ми не забудемо ніколи. В той день ми пережили дуже багато емоцій: і страх, і відчуття безповоротності назад, втрати зв’язку із минулим, глибоке відчуття відчаю через безпорадність і неможливість змінити ситуацію, вразливість… Переживши ці емоції та відчуття, я зрозумів одну важливу істину, що цей день став переламним моментом як в моєму житті, так і в житті моєї сім’ї та нашої країни в цілому.

Після початку повномаштабної війни в Україні життя моєї родини змінилося кардинально, як і життя всіх українців. Ми нікуди не виїхали. Вирішили поки що лишатися вдома. Проте звичні справи відійшли на інший план. Я весь час стежу за новинами і переживаю за кожного. До навчання я почав ставитися ще більш відповідально, оскільки завдяки освіченості ми настільки відрізняємося від нашого ворога, а також знання відкриють для нас краще майбутнє та великі перспективи для відновлення нашої України після перемоги.

З початком повномаштабної війни мене приголомшила сама війна, її мета з боку окупантів та їхні звірства по відношенню до моїх співвітчизників, як дорослих, так і дітей. Також мене приголомшила їхня брехня, яку вони сповідують і розповсюджують на весь світ. Ще мене вразив той факт, що багатьом окупантам не відомі сучасні гаджети та інші речі, що вони їх крали в величезних кількостях і намагалися переслати до себе. На мій погляд, це найвища ницість – вбивати та грабувати!

Переживаючи війну, значення миру набуває інших відтінків та забарвлень крізь призму прожитих емоцій, ситуацій та подій.  Наше життя – це величезна цінність, яку необхідно берегти будь-якою ціною, тому ми повинні докладати багато від нас залежних зусиль в цій боротьбі за нашу незалежність та майбутнє нашої країни.

Я пишаюся, що я є українцем і, що я живу в такій неймовірній та сильній державі.

Для мене значення миру стало безцінним! Мир – це безцінний дар жити в своєму домі спокійно, коли не чекаєш прильоту ракет, коли не біжиш в укриття під час повітряних тривог, коли твої близькі поруч і живі, коли твої друзі завжди на зв’язку, і ніщо тобі та твої країні не загрожує… Мир – це розвиток та впевненість у майбутньому.