Майже рік без доступу до лікарень та адмінпослуг – більше 30 кілометрів до Костянтинівки пішки не здолати: так війна відрізала від цивілізації жителів частини сіл прифронтової Іллінівської громади біля Костянтинівки на Донеччині. Як виживають жителі прифронтових сіл, та чому попри все лишаються – у репортажі кореспондента Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) Сергія Горбатенка.

Більше десяти людей із сумками зібралися в одному місці на околиці прифронтової Костянтинівки. Кожен приїхав сюди у своїх справах і зі свого села Іллінівської громади. А об’єднує їх, кажуть селяни, одна біда: із початком повномасштабного вторгнення російських військ автобуси, що з’єднували села із містом, ходити перестали.

«Автобусне сполучення у нас забезпечувало костянтинівське автотранспортне підприємство. На жаль, з початком повномасштабного вторгнення вони забезпечують лише два маршрути. Це «Костянтинівка-Іллінівка» та «Костянтинівка-Катеринівка». Все. А у нас на території 26 сіл», – пояснює Наталія Лебедєва, перша заступниця Іллінівського сільського голови.

Як виживають відрізані від цивілізації селяни?

Людмила Іванівна із Зорі каже, що люди почувалися відрізаними. Проте стало легше, коли на початку запустили раз на тиждень безкоштовний соціальний автобус – організував транспорт Гуманітарний фонд для України (UHF) та гуманітарній місії «Проліска».

Наш сімейний лікар до нас не їздить з лютого 2022 року

У селі Іллінівка біля Костянтинівки

«А якби не було цього автобусу, – сиділи би вдома, покупали дорогі продукти у нашому магазині. А за що купувати, як пенсія на картці? – питає селянка і додає: – Знов-таки, треба їхати до банкомату. Живемо – як можемо. Як не має автобусу, то комусь щось замовляємо».

Людмила Іванівна каже, що евакуюватися не хоче, хоча село обстрілюють: «У нас неспокійно. Ми ж – поміж Авдіївкою, Костянтинівкою та Бахмутом. Стріляють, літає. Страшно. Дуже страшно. То у підвал спустимося. Але життя продовжується. Сподіваємося на краще, що перемога буде за нами. Головне: здоров’я, перемога, і вода. Бо ми вже рік без води. Рятує, в кого є колодязі. Гуманітарку привозять, слава богу».

Тепер жителям Іллінівської громади стало легше. Гуманітарна місія «Проліска»​ за підтримки Гуманітарного фонду для України Управління ООН з координації гуманітарних справ запустила між селами три безкоштовних автобусних маршрути. Соціальний автобус їздить раз на тиждень по вівторках, середах і п’ятницях. З початку року цією послугою вже скористалися 1140 селян.

Серед жителів громади хтось вже почав розповсюджувати чутки про закриття цього проєкту. У «Пролісці» нас запевнили: безкоштовний автобус перевозитиме селян і надалі. Наразі більшість, попри близькість лінії фронту, проблеми з доступом до медицини, водою та електроенергією, прагнуть лишатись вдома – сподіваючись на близьку перемогу України війні і мир.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.