Савченко Михайло, учень 10 класу Банилівського опорного ліцею імені Івана Діяконюка Банилівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Гордійчук Ганна Василівна

Моя Україна майбутнього

У наш час дуже важко сказати, якою саме наша країна має бути у майбутньому. Не знаю чи на користь, але з розвитком технологій світ зміняється на очах. З'являються нові стандарти, ідеології, думки та покоління.

На мою думку, Україна має змінитися радикально. Через те, що в народу є сила, але вона не використовується у повній мірі, Україна не може бути вільною від росії повністю.

Наприклад, в Україні після перемоги має бути політична освіта, щоб люди могли розібратися з владою та робити правильний геополітичний вибір. Людям набагато легше сказати, що винен президент  чи депутати і так далі, але вони не розуміють, як працюють засоби масової інформації, економіка, пропаганда і так далі. Люди звинувачують владу завжди, бо ніхто не хоче починати аналіз з себе.

По-друге, в Україні має бути більше українізації як війська, так і людей, тому що навіть в армії є зрадники народу. Більше дисциплінований і знаючий український народ зможе розвивати Україну у правильному руслі.

Так само, як політична освіта має бути і філософська просвіта, бо наш народ часто звинувачує росіян в усіх бідах, але самі поступають інколи не краще них, як от, наприклад, голосні вечірки під час воєнного стану. А багато сучасних підлітків займаються шкідливими звичками через те, що для них краще іти за стадними інстинктами, чим розвивати себе і свою мораль. Також у нашій країні має бути все збалансовано.

В українському суспільстві все повинно вирішуватись дискусіями, а не постійними чварами один проти одного, через які держава розділяється на різні полюси. Україна ніколи не зможе зберегти незалежність при постійних сварках всередині суспільства, так як це показала історія часів Руїни чи державотворення початку ХХ-го століття.

У всіх українських школах має викладатись українська мова на належному рівні, тому що на сході України були викладачі, які не володіли державною мовою. Ні в якому разі не можна засуджувати російськомовних українців, а навпаки, допомагати їм перейти на українську.

Не можна сказати точно, що нам потрібно. Українцям потрібно усвідомити, що все починається з кожного з нас, не прийде Європа і вирішить всі наші проблеми. Так, якщо всі українці будуть освічені, організовані, дисципліновані, патріотичні, то з впевненістю можна сказати, що Україну буде чекати велике майбутнє.

У даний момент Україна і народ тільки почали розвиватись по-справжньому, але, на жаль, не всі підтримують ріст вгору, завжди будуть ті, хто проти. До кожного має прийти усвідомлення того, що нічого не зміниться, поки ми не почнемо щось змінювати самі.

На жаль, багато людей виїхали за межі України і більше не повернуться назад. Деякі українці кричать, що ми повинні віддати захопленні території росії, але в чому сенс? Щоб потім все повторилося знову і знову, як свідчить історична пам'ять.

Від пустих думок також потрібно відмовитись. Так, ніхто не говорить, що буде легко, але це необхідно. Буде багато смертей, але з цим потрібно змиритись, якщо ми хочемо змін, ніщо не зможе бути ідеально і необхідно іти на жертви. 

Всі події, думки – українці мають аналізувати і перевіряти. Нас хочуть змусити жити в страху, що ми ніколи не зможемо побудувати нашу незалежну державу, а ми повинні ніколи не опускати руки, розвиватись і пробувати все разом!

Можна зробити висновок, що зміни мають бути радикальні: в освіті, науці, думках, менталітететі, все має змінитися. Український народ - це як одна велика потужна машина, але вона запрацює тільки тоді, коли всі шестерні будуть зібрані у правильній послідовності. Слава Україні!