Чев’юк Юлія, 9 клас
ОЗ «Дихтинецький ліцей»
Вчитель, що надихнув на написання есе: Грицюк Надія Павлівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Переконана, що наша українська маленька «людинка» всмоктує в себе досвід і приклад батьків та соціуму. І майбутнє життя дитини зумовлене «аурою його виховання». Знаю, що наші українські цінності – це загальнолюдські принципи і норми життєдіяльності людини, суспільства й держави. Я - українка! І це моя суперсила! Бо, в українському житті існує повага й прагнення до повного дотримання цих цінностей. Пишаюся, що основними нормами й принципами функціонування української спільноти є: демократія – це такий спосіб управління державою, коли населення має можливість вільно обирати тих, хто ними управляє і піклується про добробут й гарне життя всіх громадян в однаковій мірі. Це свобода слова й вибору.

Висловлюю власні думки про те, що шлях до усвідомлення себе повноцінним українцем неможливий без усвідомлення себе громадянином своєї держави.

Свобода є найважливішою моральною цінністю таких дітей, як я. Мої батьки глибоко шанують базові моральні цінності, що притаманні не тільки дітям. Відповідальність, мета, послідовність, справедливість – нерозривні та виступають передумовою творчості людини. Людина великої мети несе камінь великої праці. Людство, натхнене людьми великої мети, здатне йти до нових і нових звершень. Взагалі, таким людям притаманні почуття послідовності. Їхня послідовність умотивована, обумовлена. Послідовність – ознака тієї людини, якій належить перемога. У послідовних людей мислення поважне, думки стабільні, стримані. Люди, які не можуть бути послідовними, не повинні йти на зібрання великодушних і не повинні стояти в передніх рядах синів України.

Я вчуся якісно виконувати будь-яку справу, роботу, бо це найкращий спосіб самовдосконалення. А відповідальність – це почуття людської благородності, гідності. Чим більше у людини розвинуте почуття відповідальності, тим більше їй довіряють, нею гордяться, з неї беруть приклад. Відповідальність допомагає людині розширювати коло своїх приятелів. Люди, які володіють такою важливою моральною якістю, як точність, усвідомлюють власну цінність для інших людей, для держави.. Висловлюватися точно, значить кожному слову давати вагу. І, люди, які вбирають швидко моральні цінності, є носіями добра, справедливості, носіями української культури, мови, вони мають власне, незалежне, небайдуже «Я». Технологія людських цінностей дає змогу більш ефективно формувати в мені низку ключових компетентностей. Насамперед – уміння вчитись.

Я вчуся бути громадянином України, відчувати власну гідність, шанувати права людини; знати й визнавати закони і дотримуватися їх; орієнтуватися в суспільному житті країни; визначати власну позицію; усвідомлювати потребу захищати права і власні інтереси, не порушуючи прав інших, мислити критично і незалежно, робити свідомий вибір.

Я навчуся аналізувати і складати схеми свого життя, шукати недоліки і переваги в побудові певної кар’єри, шукати можливості свого росту і в матеріальному плані, і в плані ранговості в суспільстві. Із щасливих, забезпечених громадян будується цивілізоване суспільство. Потрібно змінити себе, щоб не загинути всім. Проблема в кожному із нас. Якщо кожна людина в Україні буде жити за принципом: я все робитиму найкраще, бо це мій обов’язок, це моя відповідальність; я радію з того, що в сусіда краща хата, ніж у мене, світ стане не таким жорстоким.

Своє, українське, у нас прекрасне: багата історія, традиції, унікальна культура і працьовиті, підприємливі люди.

Нам варто зрозуміти, що кожен день нашого життя дає можливість зробити добру справу, подарувати тепло серця своєму ближньому і ми могли гордо сказати: «Ми – громадяни України. Україна – наш спільний дім».

Яку любов я відстоюватиму в громадянському українському суспільстві?

Люби ближнього свого, як самого себе. Біблія
Любов – це бажання щастя іншому. Д.Юм

В сукупності все це для мене – всезагальна, цілісна, повна українська любов, в основі якої лежить єдність розуму і моралі. Я українка! І це моя суперсила!

Змінити себе, щоб не загинути всім. Тобто стара, як світ, аксіома «Розпочни з самого себе», є епіграфом до того, що бути громадянином України це, насамперед, усвідомлення власної ролі в житті суспільства, активне прагнення до його вдосконалення у відповідності з демократичними нормами та цінностями. Отже, я обираю дію!