Ошурко Ірина

10 клас, Біленський ліцей Володимирецької селищної ради

Вчителька, що надихнула на написання – Коцар Лариса Федорівна

Чому бути українкою – це моя суперсила

Що таке рік життя людини ?  Рік – це зима , весна, літо , осінь. Рік – це 365 щасливих днів .Рік – це Паска, Різдво , День народження  у колі друзів та рідних.

Так було до 24 лютого …

Що таке рік зараз ? Це страх, невпевненість , повітряні тривоги , вимкнення світла…    Це 365 днів війни ,365 днів незламності, 365 днів віри , надії, вдячності.

365 днів – це мало чи багато ? Однозначної відповіді на це питання ми не знайдемо.

Цей рік навчив нас гуртуватися.

Ворог думав, що війною він роз’єднає Україну, але навпаки він нас об’єднав. У нашому селі жінки та молодь плели маскувальні сітки для бійців ЗСУ та ТРО, виготовляли окопні свічки, готували різні смаколики.

Вони нас лякали темними часами, так званим блекаутом, коли  вимикали світло, бо енергосистема потерпала від російських обстрілів.

Але ми попри це  мали змогу із ліхтариком на лобі поринути у пригоди разом із улюбленими героями твору Сергія Гридіна «Відчайдушні», чи при свічці прочитати тиху молитву за наших захисників та мир в Україні .                      

365 днів   у полоні, окупації, без зв’язку з рідними і близькими , у темноті , спричиненій вимкненням світла – це вічність. Коли  внаслідок масованої атаки  рф  ракетами і дронами  потерпають об‘єкти енергетики  і це призводить до перебоїв з електропостачанням. Коли  знову намагаються її знищити. І знову їм це не вдається...

Бо

на варті енергобезпеки стоять ті, якими пишаються і дорослі , і малі , ті , хто наділений силою духу, стійкістю та відданістю Україні– це працівники Енергодару, які чинять героїчний супротив незаконній окупації.

Це близько 100 працівників і 200 нацгвардійців, які 24 лютого стали заручниками на ЧАЕС. Що вони відчували ? Що відчували їх рідні . Адже їх зміна  замість 12 тривала 6оо годин без сну і відпочинку.

Але вони вистояли , бо розуміли , що їх обов’язок – це забезпечення безперебійного  електропостачання , бо якщо розбудити монстра , то повториться 1986 рік .

З початком повномаштабної війни  надійно тримають енергетичний фронт і працівники РАЕС  - на передовій  волонтерського фронту, адже розуміють , що надійний тил  підтримує та мотивує військових боронити нашу землю від ворога .

Вірю, що спільними зусиллями усіх українців  ми обов’язково переможемо ворога  і поселяться у  безпечних гніздах ,встановлених енергетиками,  лелеки …

Мине цей затяжний місяць лютий,  повіє лагідний вітер перемоги , зацвітуть у садках айстри і жоржини , і буде з усіх -  усюд лунати : «Слава Україні !!!»- «Героям слава !!!»