Куштєва Тетяна, учениця 10 класу Котловинського ліцею Ренійської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе: Кірчева Тетяна Миколаївна

«Моя Україна майбутнього»

У житті людини моральні цінності відіграють дуже важливу роль. Цінності – це те, що особливо важливо для людини. Їх усвідомлення та реалізація дають можливість сформуватись як особистість, відчути задоволення від праці. Цінності – це джерело мотивації діяльності. Є дуже багато цінностей, і для кожного вони різні. Для когось це сім’я, творчість, друзі, чесність, відповідальність тощо. Але є також головна і значуща цінність – це мир.

Мир – це стан спокою і гармонії, період між війнами. Але в наш час, в нашій державі не має саме такої цінності, яка зараз гостро відчувається в потребі.

Раніше ми зовсім не цінили цього, адже не знали що таке війна, як це коли на очах втрачаєш рідних, як залишаєшся у всьому світі один. Та й зараз дехто не цінує цього, адже йому частково байдуже. Але ті хто побував на війні, особливо цінують мир і не дуже хочуть розповідати про неї. І тільки на плакатах це героїчно. Насправді ж, війна – це страждання, біль, смерть. Страждають всі: військові, полонені, прості люди. Страждає усе людство.

Мир – є головною цінністю для кожної людини, особливо для українців, і тих країн, в яких ідуть військові дії. Вони потребують миру. І частіше людей примушують іти на війну, адже ніхто не хоче втрачати своє життя, щоб потім з нього робили героя на один день. І щоб запобігти стражданням всіх людей, і жити в злагоді та спокою нам треба цінувати і підтримувати мир.

Тому мир для людей значить дуже багато. Мир на землі для них означає можливість жити повним життям, працювати, радіти – і не боятися за життя своє та своїх рідних. Тому мир – це головна цінність нашого суспільства.