Черноуцан Ольга, учениця 11 класу Романовобалківського ліцею Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Коваленко Олена Борисівна

Моя Україна майбутнього

Кожна людина народилася на окремій ділянці землі, в якійсь країні. Ця країна стала для людини домом, батьківщиною. Подарувала мову, віру, національність, менталітет. Для мене ця країна - Україна.

І я пишаюся тим, що я народилася на цій землі, маю цю національність та є громадянкою цієї держави. 

На жаль, зараз моя батьківщина проживає не найкращі часи в своїй історії. Якщо заглибитись в історичне минуле України, можна зробити висновок, що наша держава завжди боролася за свою незалежність, і спокою їй ніхто не давав. І зараз, Україну хочуть знищити. Як на планеті Земля, так і в пам'яті людей.

І в даний час, слово мир набуло зовсім іншого значення. Для когось це помиритися з друзями після сварки, у когось укладення договору, а для України це здається чимось неосяжним.

Ми скільки років боримося за нашу свободу, права та незалежність, але кожен раз це закінчувалося війною. Я вважаю, що зараз для кожного українця мир – це закінчення війни. Часто можна почути вислів «все інше не важливо, аби тільки війна закінчилась». Людські цінності змінилися, і це вражає. Насправді ж, глобальне поняття миру інше.

Це не тільки закінчення війни, але і стан гармонії, взаєморозуміння і взаємоповаги серед людей, які мають різну національність, віру, колір шкіри та орієнтацію. Мир - це можливість розвиватися, вдосконалюватися, і жити, не боючись за своє життя та майбутнє своїх дітей.

Зараз насправді важко уявити Україну майбутнього, адже у більшості вона асоціюється з війною. Незважаючи на це, в своїй уяві я бачу Україну в майбутньому дуже могутньою та потужною державою, світовим лідером. Наша країна багата на природні ресурси, талановитих людей та культурну спадщину. Розвинута в різних сферах та завжди на крок попереду від інших країнах світу. Україна має сильну, міцну армію, яка захищає не тільки свою територію, але і інші країни, які не мають змогу себе захистити.

Тому що ми знаємо, що таке війна, і в 21 столітті це просто неприпустимо, що вона б продовжувалась на якійсь ділянці землі. Для цього ми створимо свою організацію та залучимо інші країни світу, щоб допомагати у вирішенні збройних конфліктів.

Також освіта в Україні стане кращою. Громадянам на потрібно буде їхати за кордон у пошуках кращого життя, тому що наша освіта буде на рівні з іншими розвиненими країнами. Україна має потенціал стати екологічно чистою країною, де зберігаються природні резервати та використовуються відновлювальні джерела енергії. Україна повинна бути країною, де права та свободи людини є найвищим пріоритетом, де корупція та нерівність зменшуються, а справедливість та рівні можливості ростуть.

Ми маємо поважати права та культуру кожного громадянина, незалежно від їхньої національності, релігії чи статі. Інклюзивна освіта та захист прав меншин - це важливі складові нашого майбутнього. Моя Батьківщина має унікальну можливість стати сучасною, розвинутою, толерантною та демократичною країною. 

Коли Україна переможе, я хочу стати тією громадянкою, на яку вона зможе покластися. Я прагну бути корисною для своєї держави, допомогти відновитися після такого важкого періоду в її історії. Я прагну бути активною громадянкою, допомагати у розвитку своєї країни. Це може бути участь у громадських ініціативах, підтримка освітніх та культурних проєктів, а також використання свого голосу на виборах для вибору ефективних та відповідальних лідерів.

Мені дуже хочеться внести свій внесок у майбутнє України і своїми знаннями допомагати співвітчизникам. Я сподіваюсь, що я зможу якимось чином впливати на розвиток рідної країни.

Та все ж головне для мене — не ким стати, а ким бути. І якщо більшість українців, як і я, будуть прагнути стати щирішими, милосерднішими і добрішими, будуть мати бажання на краще змінити свою країну, то Україна обов’язково стане найрозвиненішою і найсильнішою державою!