Ні перехожих, ні машин – вулиці Лиману на Донеччині вражають своєю незалюдненістю. За перший рік повномасштабного вторгнення Росії бої прокотились містом двічі: у травні, коли війська агресора захопили місто, і в жовтні, коли ЗСУ їх звідси вибили.

У Лимані практично немає вцілілих будинків: 85% житлового фонду зруйновано або пошкоджено. За вісім місяців після деокупації багато людей досі живуть без світла, газу і роботи. До того ж, армія РФ досі періодично обстрілює місто – лінія фронту проходить за 20 кілометрів. Матеріал Радіо Свобода.

Тесть і теща Віктора повернулися в Лиман з евакуації після того, як місто звільнили. Їм за вісімдесят, у чоловіка був інсульт. Але знову виїздити категорично відмовляються. Віктор, який вивіз частину родини на Черкащину, тепер щотижня їде до Лиману провідати стареньких.

Ми вже старі, доживатимемо вдома

Лиман, травень 2023 року

Сюди везе ліки й продукти рідним та волонтерську допомогу українським військовим. Назад – воду з рідних місць, яку звик пити роками.

«У будинок, де була квартира тестя й тещі, – приліт. Жити в тому будинку неможливо. Виїжджати знову не хочуть, кажуть: «Ми вже старі, доживатимемо вдома». Добре, що у них були хороші знайомі – самі виїхали в Росію, а їм дали свою хату. Просто так пустили: «Живіть». А самі, я думаю, вже не повернуться», – каже він.

Ми вже старі, доживатимемо вдома

Тут був торгівельний центр

Будинок самого чоловіка поблизу Лимана, у Ямполі, зруйнований вщент. Повертатися йому з родиною нікуди.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.