Ні перехожих, ні машин – вулиці Лиману на Донеччині вражають своєю незалюдненістю. За перший рік повномасштабного вторгнення Росії бої прокотились містом двічі: у травні, коли війська агресора захопили місто, і в жовтні, коли ЗСУ їх звідси вибили.

У Лимані практично немає вцілілих будинків: 85% житлового фонду зруйновано або пошкоджено. За вісім місяців після деокупації багато людей досі живуть без світла, газу і роботи. До того ж, армія РФ досі періодично обстрілює місто – лінія фронту проходить за 20 кілометрів. Матеріал Радіо Свобода.

На Лиманщині зараз важко виживати не тільки через інфраструктуру, а і через небезпеку. "Населені пункти громади розміновані, довколишні ліси, посадки та сільгоспугіддя – ще ні", - розказує начальник Лиманської міської військової адміністрації Олександр Журавльов. За його словами, вибухотехніки працюють, передусім - щоб зробити безпечними інфраструктурні об’єкти.

85% будівель пошкоджені або зруйновні

Під час окупації з міста жодного разу не вивозили сміття

Світло відновили для семи тисяч абонентів - це лише третина. Загалом у Лиманській громаді їх 22 тисячі. Триває відновлення водо- та газопостачання.

«Зараз територія нашої громади – це небезпечна зона. Поки ми не рекомендуємо повертатися. З дітьми практично не пускаємо - нехай мами й діти поки побудуть у безпеці. Чоловікам, хто повертається, щоб законсервувати житло чи полагодити щось, – дозволяємо», – розповів Донбас Реалії посадовець.

Однак, відсоток тих, хто повертається, невеликий. У МВА очікували на більшу кількість людей.

«Продуктової катастрофи у нас немає. Найгостріша проблема – подача електрики та газу. Також розв'язуємо проблему зі сміттям. Під час окупації з міста воно жодного разу не вивозилося, ми побоювалися за санітарну ситуацію. Але міжнародні добродійники передали нам сміттєвози – 85% сміття ми вже вивезли», – розповів Журавльов.

85% будівель пошкоджені або зруйновні

Будинок у Лимані

"85% будівель у Лиманській громаді пошкоджені або зруйновні. У самому місті майже два десятки багатоповерхівок не підлягають відновленню", - розповідає керівник МВА. Школи та лікарні всі пошкоджені, або знищені. Є такі школи, які Росія перетворила просто на купу будівельного сміття. Загальну суму збитків ще не підрахували".

85% будівель пошкоджені або зруйновні

Лиман після деокупації, травень 2023 року

"Після окупації в місті виявили 287 тіл загиблих. Основну частину вже ексгумували, - розповів Олександр Журавльов. - Багато з них загинули від осколкових та кульових поранень. Пошуки тіл ще тривають".

Що далі?

"До російського наступу Лиман був цікавим, яскравим та екологічно чистим, тут було добре жити й працювати, - зазначає Журавльов. - Тепер треба працювати над тим, щоб місто знову стало таким. Але для цього тут спочатку має стати безпечно".

«Наші лиманці хочуть повертатися, хочуть відбудовувати місто. Але поки займатися відбудовою ніхто не буде – бо це небезпечно. Лиманська громада межує з Луганщиною. Далі все буде залежати від безпеки й від фінансування», – пояснює Журавльов.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.