Російський обстріл залишив Олексія Яковича без майна. Йому із сином пощастило знайти людей, які вивезли їх на безпечну територію

Мені 75 років. Я з Херсонської області, з Великої Олександрівки. Учитель, у мене 51 рік педагогічного стажу. Наразі допомагаю молоді.

У перший день мені зателефонували знайомі й сказали, що рухаються зі сторони Криму російські війська, й спротиву немає жодного. 

У Великій Олександрівці спочатку все було спокійно, і ми думали, що там і залишимося. А потім снаряд упав у двір, і все розбомбило. Після того ми з сином дозріли до рішення, що потрібно тікати. 

У наш гараж влучив снаряд, і обидві машини були повністю ліквідовані. Ми вдячні тим людям, які нас проводили. Звісно, довелося заплатити коменданту, щоб через міст пропустив. Ми встигли вискочити до того, як цей міст знешкодили. Дуже вдячні людям, які підхопили нас із сином.

Я дуже вдячний Фонду Ріната Ахметова, а також криворіжцям – за те, що нас так зустріли. Люди тут дуже ввічливі. Труднощі з тим, що за квартиру багатенько приходиться платити. Гуманітарну допомогу дають. З нами тут онук. Війна війною, але інколи хочеться й ласощів йому. А так – ми дуже вдячні, що нас тут прийняли.

Шокує, що ті люди, які здавалися патріотами, ходили у вишиванках, тепер там залишилися й стали колаборантами. І майно там розтягують свої ж. Нібито одна сім’я, а виходить ось таке. 

У нас собаки були, довелося їх відпускати. Зідзвонюємося з людьми, то нам казали, що москалі знешкоджують собак і котів, особливо котів…

Я два тижні взагалі був у шоковому стані. Мене поклали в лікарню, і там я лежав 12 днів. У мене й до того були хвороби, а потім ще додалися. Дякую лікарям, зараз я повністю ввійшов у колію. У мене й глухота пройшла, яка з’явилася після вибухів. Зараз усе нормально. Психолога я не потребую.

Хочеться, щоб менше гинуло наших захисників, людей, які пішли звільняти наші території. Краще нехай усе буде повільніше, але збережеться більше життів і будівель. 

Думаю, що у майбутньому усе має вирівнятися. Люди після пережитого повинні стати дружнішими, більш свідомими. Тепер будемо краще придивлятися до різних осіб при виборі до керівництва. Думаю, що люди стануть більш обачливі. Усе відбудуємо та буде все гаразд.