Горкін Іван, 11 клас
В с. п. «Науковий ліцей міжнародних відносин ІІ-ІІІ ступенів» УМСФ м. Дніпро
Вчитель, що надихнув на написання есе: Шиманчик Яна Миколаївна

Чому бути українцем – це моя суперсила?

«Скільки нас, людства, вже є на планеті? Мільярдів шість? І серед них українці, дивна-предивна нація, яка живе тут з правіку, а свою незалежну державу будує оце аж тепер» Ліна Костенко. Важко не погодитись зі словами талановитої української поетеси. Ми, українці – незламні, відкриті, працьовиті, щирі, готові завжди прийти на допомогу. Чому лише зараз, під час повномащнабного вторгнення росії до України, ми почали цікавитись своїм корінням?

Тривалий час совєтська історія нам нав’язувала меншовартість: «хохли», «малороси», «холопи». Це все не так. У нас, українців, давнє коріння, історія, свої звичаї та традиції. І лише зараз ми звертаємось до своєї історії. Адже сьогодні бути українцем у світі означає – свобода, боротьба, демократія, стійкість, незламність.

Бути українцем – це моя супер-сила з декількох причин. По-перше, це наша давня історія, яка починається з Русі-України, коли князівська верхівка лишила нам у спадок тризуб Володимира Великого, Софіївський собор, Золоті ворота та долучила нас до європейського співтовариства, запровадивши християнство на Русі та проводячи «шлюбну дипломатію». Це незламний дух козацтва, які з простих селян, ремісників, купців перетворились на справжніх воїнів і тримали в страху Річ Посполиту, московію, Османську імперію тощо.

Крім того, за незламністю нашого народу під час війни з росією стоять цілі покоління видатних українців, які свого часу творили історію та хотіли незалежності: це М. Міхновський, М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра та інші. Саме вони вперше проголосили незалежність Української Народної Республіки (УНР 1918 р.) під час Української революції та вели боротьбу за самостійність, свободу з совєтською росією. Вони «мучали» нас війною 1917-1922 рр., морили голодом (Голодомор 1932-1933 рр.), але ми вистояли. Незламний дух українства був і під час нацистського нападу на Совєтський союз. Українці вистояли, продемонструвавши світу свою жагу до перемоги над окупантами.

Навіть в умовах окупації України совєтською владою – українці вистояли. Про це свідчить діяльність шістдесятників, дисидентів та проголошенням 24 серпня 1991 року незалежності України. Ми сильна нація. Ми нікому не дамо забрати нашу свободу, наш вибір. Навіть коли під час Революції Гідності 2013-2014 року в черговий влада та безпосередній вплив політики росії на політику України хотіли визначити за нас, українців, наше майбутнє – ми вистояли.

По-друге, бути українцем, то для мене супер-сила, бо у нас багата та давня культура. Петриківський розпис, гончарство, українська вишивка, архітектура, кухня, звичаї та традиції, українські народні пісні, легенди та перекази – це те, чим ми зараз пишаємось, це те, що відноситься до європейської культури. Я радий, що є частинкою нашої культури про яку щодня дізнаються все більше і більше людей на планеті.

Отож, історія України – це є моя супер-сила. Відносити себе до нашої давньої історії та культури, пишатись видатними особистостями та продовжувати їх справу – бороти нашу незалежність та свободу, то для мене справа честі.

У чому ж, все-таки, незламність духу і сила української нації запитаєте Ви? Я вважаю, що в нашому українському дусі. За нами стоять цілі покоління українців. І ми, молодь, не повинні їх підвести та сьогодні зберегти нашу таку омріяну незалежність. Саме сьогодні наш народ в черговий раз доводить, що ми сильні, відважні і ми боремось за своє майбутнє, за цілісність нашої держави, за наш народ. Я теж не можу сидіти осторонь. Маю чітку позицію: навчатись та робити все, що можу задля Перемоги. Неодноразово долучаюсь до благодійної ярмарки, гроші з якою йдуть на озброєння для ЗСУ. Такі невеликі справи, але зроблені разом стають цеглинками на шляху до закінчення війни та нашої Перемоги.

Отже, бути українцем, то моя супер-сила, бо ми світло – яке обов’язково переможе темряву.