Крамаренко Богдан, 11 клас
Василівський ліцей Онуфріївської селищної ради Кіровоградської області
Вчитель, що надихнув на написання есе: Берун Ірина Миколаївна

Чому бути українцем – це моя суперсила?

Бути українцем або українкою – це бути нащадком великих могутніх козаків та відданої нації з високим духом і сильним характером. Історія, культура та незламна воля українського народу єднають у собі ту міць нашої нації, якою я пишаюся, та дуже хочу, щоб цим пишалися всі українці, щоб цим пишалася не лише Україна, а увесь незалежний світ. Україна завжди визначалася незламним духом своїх людей, їх силою і відродженням у важкі часи. Український народ пройшов багато випробувань та досі тримає меча у руках і ніколи не стоятиме навколішки.

Бути українцем – це відчувати силу та гордість своїх пращурів, які полягли у важких випробовуваннях за незламну та незалежну, вільну Україну, в якій ми живемо зараз.

Ми повинні черпати натхнення з нашої культури, мови та традицій, які передавалися від покоління до покоління. Я пишаюся тим, що українець, оскільки ми завжди вірили в свою незалежність, навіть у найскладніші моменти. Ми вміємо боротися і захищати свої права, свою країну та свою національну гідність. Ця мужність – сила українців. Наша нація завжди виявляла надзвичайну витривалість у відсутності підтримки від інших та внутрішніх зрадників, якщо ми вистояли це, то я не маю навіть уявлення, на які подвиги ми здатні. Це доводить, що українці мають велику незалежність духу. Ми можемо протистояти будь-яким випробуванням, залишаючись злагодженими та вірними своїм ідеалам і собі. Бути вірним собі, своїй країні – це і є нашою силою, це і є тим, чого всі бояться та чому нас ніхто не може здолати.

Український народ багатий своєю культурою. Українська мова, музика, танці та народні звичаї вражають своєю пристрастю й красою. Це надає нам унікальність, те чого в багатьох не має, цим треба пишатися. На жаль, навіть зараз, у сучасному світі цифрових технологій, нових методів заробляти гроші та великих можливостях, в Україні йде війна. До нас прийшли справжні кати, їм всеодно кого убивати: дітей, жінок, людей похилого віку. Вони хочуть вбивати до останнього українця. На кожного ката чекає страшна розплата за те, що він прийшов на наші землі. Ми знову взяли до рук зброю та боремося за незалежність, ми знову відстоюємо незалежну Україну. Через це багатьом прийшлося виїхати зі свого міста, села, зі своєї рідної домівки, у якій прожив все своє життя. Нашу націю хочуть винищити, убити все, що хоча б на відсоток нагадує нас. Багатьом українцям довелося виїхати за кордон та навіть там, по всьому світу вони зберігають традиції, рідну мову та культуру. Це свідчить про те, що український дух і сила перетинають кордони та знаходять своє життя по всьому світу. Завдяки цьому духу та силі українського народу ми можемо пишатися своєю історією, культурою та досягненнями. Ми віримо в майбутнє нашої країни та готові працювати над її процвітанням і благополуччям.

Отже, бути українцем або українкою – це не лише жити на території нашої держави, це перш за все, бути готовим покласти своє тіло у ґрунт за її існування, це робити все, що є у наших силах, аби наші діти та онуки жили у вільній країні, розквітлій всіма її барвами, зеленими лугами, квітами та полями соняшників під блакитним небом.

На даний час я ще навчаюся в11 класі свого ліцею, але я також не стою осторонь всіх тих подій, що відбуваються на нашій землі. Я зі своїми друзями займаюся волонтерською роботою, збираємо й передаємо нашим воїнам посилки, брали участь у плетінні сіток, допомагаємо їхнім сім’ям, піклуємося про батьків. Нехай це і не значна допомога, але ми також наближаємо Перемогу і віримо, що цей день скоро настане.

Отже, бути українцем – це велика суперсила! Ми сильні і все поборемо, бо Україна – понад Усе!