Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина

«Ми зібралися всього за годину, тому що горіли завод і п’ятиповерхівка»

переглядів: 650

Перший обстріл застав Марину з немовлям на руках. Молоді батьки, довго не роздумуючи, зібрали необхідне та виїхали з міста. Сім років родина живе на новому місці, лише зрідка навідуючись до рідного міста. Жінка не відчуває в Мар’їнці себе в безпеці, та ще й з дітьми.

Наше життя було спокійним. Завжди був будинок, було куди прийти, знали, хто і де працює, зарплати на все вистачало. Збиралися ще квартиру купувати і жити окремо, так як планували дитину. А потім всі плани зруйнувалися.

У листопаді 2013 року я народила першу дитину. Коли в Мар’їнці трапився перший обстріл, йому було шість місяців.

Це сталося 12 липня 2014 року приблизно о 22:00. Я годувала малюка і вкладала спати, коли пролунав перший вибух. Було дуже голосно. Чоловік побіг за машиною. Ми зібралися всього за годину, тому що горіли завод і п’ятиповерхівка недалеко. У чому були, в тому і поїхали. Дуже багато було автобусів, які везли людей у Донецьк, а вже звідти кожен біг до своїх родичів, хто в Запоріжжя, хто в Харків. Багато з них були в нічних сорочках, адже люди лягали спати.

Ми зібралися всього за годину, тому що горіли завод і п’ятиповерхівка

У мене, слава Богу, з сім’ї ніхто не постраждав, але знаю, що багато людей загинуло. Молодь гуляла на вулиці, коли почався обстріл. Ось ці історії, я вважаю, набагато жахливішими, тому що немає нічого гіршого, ніж втрата близької людини.

Ми виїхали спочатку світ за очі, а потім у жовтні 2014-го переїхали в Курахове і донині тут живемо. У Кураховому було складно знайти квартиру – багато сімей сюди приїхали, і за великі гроші можна було орендувати житло з поганими умовами. Але нам трапилась добра людина, що здала квартиру за адекватну ціну. Перші два роки він навіть не брав плату за комунальні послуги, потім вже оплата пішла як зазвичай. А саме тоді люди увійшли в наше становище.

Нас дуже виручила гуманітарна допомога, яку надав Фонд Ріната Ахметова. Я до трьох років отримувала допомогу на дитину. Там були підгузки, фруктове пюре, що вже важливо, адже одна баночка тоді коштувала 15 гривень. І бабуся моя 84-річна отримувала гуманітарну допомогу. Вона виїжджала в перший рік, але вже давно повернулася в Мар’їнку. Вся пенсія йде на оплату «комуналки». Якби не продуктові набори, люди похилого віку сиділи б на одних макаронах.

Ми зібралися всього за годину, тому що горіли завод і п’ятиповерхівка

Зараз ми тільки навідуємося в Мар’їнку, страшнувато там перебувати з дітьми. Тим більше, що газу там немає, опалювати приміщення калориферами не підходить. Квартира у нас досить велика, та електроопалення не впорається, тому дешевше знімати в Кураховому, ніж там жити.

Мрію, щоб війна швидше закінчилася, і ми знову зажили, як раніше, не боячись, що пройдемося по вулиці і щось вибухне.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних жінки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій