У селі Посад-Покровському на Херсонщині не вціліло жодного із 940 будинків. Місцеві кажуть: вони не були під загарбниками, але тут проходив «нуль», лінія фронту, і росіяни, обстрілюючи їхні хати, клуб та школу, намагалися стерти село з лиця землі. Люди по кілька тижнів сиділи в погребах, не виходячи на вулицю, – без хліба й ліків, з малими дітьми й літніми батьками. Кілька людей загинули. Матеріал Радіо Свобода.

Директорка зруйнованого будинку культури Олена Таточенко показує, де було її робоче місце.

Ми просто жили в погребах

Директорка будинку культури Олена Таточенко

У кабінеті вцілів лише рояль та кілька журналів.

Ми просто жили в погребах

У кабінеті в Олени Таточенко

«Мій кабінет… Ми тут з дітками займалися. Ніяк не можу зрозуміти, від чого нас «звільняли»? Плакала, як побачила. Наша сім’я була в евакуації, я бачила руйнування на відео, але не думала, що все це ось так», – каже вона.

Ми просто жили в погребах

У кабінеті в Олени

Ми просто жили в погребах

У будинку культури

Жінка згадує події весни 2022 року, коли тут проходила лінія фронту. Село було під суцільним вогнем, три тижні люди не могли виїхати.

«З 24 лютого по 15 березня ми просто жили в погребах. Багато людей – у нас сховище під будинком культури – були там. Під дитячим садочком – теж. 14 березня до нас зайшли наші хлопці, ЗСУ, а 15-го вранці росіяни скинули авіабомби. Одна впала прямо біля мого будинку. 15 березня розпочалася евакуація, бо село масовано обстрілювали. За 2-3 кілометри від нас село Солдатське, там уже стояли «орки». І оцей весь вогонь, ця злість їхня, ненависть – пройшли по Посад-Покровському. І по будинку культури, і по школі, і по дитсадку... Село знищене», – говорить Олена Таточенко.

Ми просто жили в погребах

Зала в будинку культури

Будинок культури, якому вона віддала понад 30 років життя, за словами жінки, відновленню не підлягає. Замість нього зведуть новий культурно-освітній центр. А на місці старого буде меморіальна стела, яка нагадуватиме про злочини російської армії.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.