Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Михайлівна Смірнова

«Ми нарахували до 52 пострілів зброєю»

переглядів: 709

У мене була сім’я поруч зі мною: синочок, донечка, онуки. Усе було добре, прекрасно. Чоловік помер у 2012 році. Я важко пережила цю втрату, тому що ми з ним прожили 42 роки.

Коли почалася війна, воєнні дії на власні очі не бачила, тільки спалахи й пожежі. Ми виїхали з Мар’їнки і все бачили, поки жили в пансіонатах біля Курахівського водосховища.

Двоє маленьких діточок у нас було. Дідусь хворий, двоє дорослих, я. Ми бачили, як палахкотіла Мар’їнка. Ми нарахували до 52 пострілів зброєю, стояли на височині, дивилися. Це було жахливо.

Дуже постраждав наш будинок, у ньому впала стіна, щоправда, не відразу. Війна почалася в 2014-му, а стіна моя в 2017-му впала. Був розбитий увесь дах, скло лежало з усіх боків. Я не впізнала свого будинку, коли ми потім повернулися.

Діти поїхали за кордон, я повернулася, і почалися обстріли. Боже мій, це був кошмар! Осколки літали, дах був пробитий. У мене стіни товщиною 10 сантиметрів, і я пам’ятаю, що осколки літали по дому. Це було так страшно, що передати не можу. Куди ховатися, коли осколки по дому літають?

Червоний Хрест відновив стіну, поставив дах. Але в будинку холодно. Я не знаю, що тепер із ним робити. Він начебто і цілий, але для житла непридатний. У мене немає ще опалення, в одній кімнаті обігріває калорифер.

Війна – це дуже страшно. Ми бігали, переселялися то туди, то сюди, рятувалися як могли. Тут старенькі залишилися, нам допомога потрібна.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2017 2021 Аудіо Історії мирних жінки 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій