Нижник Іван

Переяславський академічний ліцей імені Івана Мазепи

Вчитель, що надихнув на написання есе - Писаревська Віта Василівна

Чому бути українцем - це моя суперсила

Суперсила...

Чомусь пригадалося це слово . Почав думати... Щось мене насторожило в ньому , захотілося розібратися у своїх почуттях

Я люблю англійську мову та з задоволенням вчу її, але відкрив "Академічний тлумачний словник" і прочитав, що             "супер" означає "головний", "сучасний", "вищий", замінити можна префіксом -над. І тут я зрозумів: ось воно! Моя  НАДСИЛА. Моя надсила в тому, що я хочу розуміти себе як українець. Ця сила не фізична (хоча б її не завадило в наш час), вона духовна, сильна, чиста...

Найбільша потреба усвідомлення – мова . Відчуваю, що чим більше, яскравіше можу висловити почуття за допомогою рідного слова, тим сильнішим стаю. Отже, перша складова сили – моя  мова.

Мова-  це безкрайня стихія, яка може змінити моє життя в одну мить. У мій час мова стала засобом боротьби. Моя українська мова має багато аспектів, пов'язаних із цим. І я можу цим користуватися, відстоювати свою думку. Я можу виразною українською мовою показати всі свої відчуття так, що мене почують усі.

     Мова здавна поєднувала наш народ. Я нею розмовляю і знаю її, тому й переживаю  хвилювання всього народу. Ми билися за нашу мову багато століть. Надсила,  яку я маю – це  все, що отримали колись мої предки. Силу волі, сміливість, творчiсть і мудрість я перейняв від мови.

  У мами на поличці книги: Володимир Винниченко                  "Заповіт борцям за визволення", Михайло Грушевський "Хто такі українці і чого вони хочуть", Оксана Забужко "Філософія української ідеї та європейський контекст"...   Мама розповідає, пояснює... Я читаю...

Друга складова моєї надсили – знання про Ураїну! Глибокі і справжні. Книги, діди і прадіди з Вінничини, їхня пам`ять. Пошук, бажання зрозуміти, що ж таке справжній патріотизм. Зараз доба Відродження для цих ідей, до яких ми йшли віками. Ми маємо бути національно та соціально свідомими, вільними людьми – ось  моє бажання.

І третя складова мєї надсили – це я сам як особистість. Так, мені 13 років. Але маю вже достатньо усвідомлення того, що Україну треба буде відбудовувати заново. І матеріадьно, і духовно. Що ж можу зробити я? Вчитися. Мати великі потрібні знання, щоб віддати їх людям, державі. Не бути пустим, розуміти все, що діється навколо. Аналізувати, робити висновки   і допомагати всім, чим можу . Національна свідомість формується виключно діяльністю. Я це відчуваю. Перетворюючи себе, навчаючись, читаючи про Україну, я відчуваю – що це мій фундамент, моя Надсила.