Малащук Ярина, учениця 10 класу Рава-Руського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3

Вчитель, що надихнув на написання есе - Борейчук Мирослава Богданівна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

Я проста дівчина, з хорошої сім'ї і можу пишатися тим, що непогано володію англійською, відмінно навчаюся в школі, але найбільше, чим пишаюся, - це те, що я українка. Можу впевнено сказати, що бути українкою - це моя суперсила. Адже це не просто паспортна національність, але й частинка душі, яка властива тільки справжнім українцям.

Україна – це моя душа, моє коріння. Коли я думаю про свою батьківщину, у мені прокидаються почуття гордості та прив'язаності. Це місце, де кожен куток має свою історію, де в повітрі відчувається дух нації. І я – частина цього великого роду.

Україна - це незалежна держава, з купою проблем, але для мене вона - найкраща. Україна – це моя батьківщина, місце, де кожна вулиця, кожна страва й кожен рушник мають свою історію та глибокий зміст. Вона надзвичайно багата своїми традиціями, звичаями, культурою. А які в нас неймовірні краєвиди: широкі лани й степи, мальовничі села, затишні міста, високі гори!

Бути українкою – це також мати міцний зв'язок із землею. Наші краєвиди, від Карпат до чарівного Криму, заворожують своєю красою і неповторністю. Якщо подивитися на поле, то можна побачити не просто траву, а частину своєї історії, яку ми плекаємо і передаємо майбутнім поколінням.

Основним проявом того, що бути українкою - це суперсила, є наш патріотизм і боротьба за волю народу. У першу чергу, бути українкою означає належати до нації, що пройшла випробування часом та історією. Наш народ завжди володів непересічною силою духу, де в кожного є частка невгамовної енергії, яка надихає на великі справи та творчі досягнення.

Катаклізми та війни не тільки визначили долю народу, але й сформували національний характер, який я переймаю та яким пишаюся. І зараз нашу Батьківщину намагається знищити москаль, безпощадно вбиваючи невинних людей. Але ми далі продовжуємо стояти за нашу свободу, не боячись віддати життя.

Бути українкою – це не тільки отримувати, але й давати. Це відданість своїй країні, готовність служити їй. Моя суперсила полягає в усвідомленні важливості кожного внеску, невеликого чи зовсім малого, у розвиток України. Кожен закуток рідної землі стає для мене місцем, де відчуваю єднання з минулим та природою, що дарує неповторні емоції.

Я вважаю, що головний аспект - це культурна спадщина, яка надала мені безцінний запас традицій, мистецтва та мови. Я з дитинства цікавилася нашими звичаями, літературою, народною творчістю і саме це допомогло сформувати у мені свідому українку.

Пам'ятаю, як у шість років вперше вивчила уривок з поеми "Сон" Шевченка і щиро цим пишалася. Отож, моя українська суперсила також виявляється у вмінні цінувати народні обряди, українське  мистецтво та надзвичайно милозвучну  мову.

Мова – ще один скарб, який робить мене сильною. Українська мова – це не лише спосіб спілкування, а й ключ до культурного світу.

Недарма українська мова посіла третє місце за милозвучністю та багатогранністю. Адже вона рідна, тепла та виразна, а кожне слово має своє особливе забарвлення, що надає неповторності моєму спілкуванню. Вона, як чарівниця, що вміє виразно передати почуття та думки. Мова об'єднує нас, створюючи унікальний бар'єр для розуміння та тепла в серці від відчуття, що ти частина чогось великого.

Кулінарні традиції – це ще одна вагома складова моєї суперсили. Українська кухня від вареників до борщу –  це смак дитинства, аромат родинних свят і таємниця передачі смаків від покоління до покоління.

Я вважаю, що бути українкою означає мати особливий погляд на світ та цінності, що формують мої переконання та вчинки. Українці завжди відзначалися гостинністю, терпимістю та взаємодопомогою. Ці риси визначають моє ставлення до співжиття з іншими людьми та вміння долати труднощі разом.

Так було з давніх- давен, українці завжди йшли пліч-о- пліч і саме це допомогло нам здобути нашу самостійність. Тож ще один прояв моєї суперсили - це цілісність народу.

Таким чином, бути українкою для мене – це мати в серці вогник національної гордості, де палає віра в майбутнє своєї країни. Це – суперсила, що дає можливість переживати труднощі та прагнути до нових вершин.

І я вірю, що, разом об'єднані, ми здатні зробити Україну ще кращою, додаючи свою краплинку у великий океан національного успіху.

Тож я впевнена в тому, що зовсім скоро настане наша довгоочікувана перемога і ми всі разом знову продовжуватимемо вдосконалювати нашу суперсилу і завжди будемо вільні, сильні, незалежні та самостійні!