Розумович Катерина

10 клас, Ліцей №7 м. Гайсин Гайсинської міської ради

Вчителька, що надихнула на написання – Гончарук Людмила Іванівна

Війна. Моя історія

Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами.

Іван Багряний

Мій рідний краю! Люблю тебе за безмірність, за неймовірні гори, кришталеві озера, незрівнянні парки, за відвагу та почуття гідності! Я захоплююся ще й працьовитими та миролюбними людьми, які понад усе цінують волю. Їхнє життя - це історія вічної боротьби за суверенітет. Сьогодні рашисти відкрито напали на наші землі.

Ми змушені вкотре стати на захист своєї держави. І, як завжди, вистоїмо, переможемо, бо героїзму нам не позичати. За період повномасштабного вторгнення росії українці довели свою значущість усьому світові.

Багато держав вражені нашою мужністю, патріотизмом та високою громадянською свідомістю. Їхню думку можна підтвердити величними словами Ліни Костенко: "Україна — це супер. Україна — це ексклюзив…"

Я надзвичайно щаслива, що народилася в Україні. Моя Батьківщина – це рай на землі. У цьому переконалася, знову побувавши в Києві. Душа завмирає, коли чуєш співучу рідну мову, коли йдеш Софійською площею, де колись проголошували універсали й споконвіку виборювалася незалежність та державність. А скільки емоцій у мене виникло під час відвідування мегапопулярного київського музею «Становлення української нації», що розташований у підніжжі монументу «Батьківщина-Мати». Такої кількості експонатів я ще не бачила! Там уся наша історія в сюжетних 3-D фігурах: період від раннього трипілля до наших днів. Тут можна опинитися на хрещенні Русі, побувати у світлиці княгині Ольги, привітатися з Богданом Хмельницьким. Кожен сюжет – це витвір мистецтва, який в точності переносить у певну епоху. Раджу кожному відвідати цей музей, щоб краще пізнати свій рідний край, щоб набратися тієї суперсили для виборювання щасливого майбутнього.

Як для будь-якої країни, так і для нас найвищою цінністю є люди, а саме: їхнє життя, безпека та недоторканність. Мій народ є прикладом для наслідування. Під синьо - жовтим прапором патріоти віддають своє життя заради миру.

Справжніми національними легендами стали стійкі захисники Маріуполя, відважні бійці полку "Азов", хоробрі солдати та офіцери… Найбільше мені запам'ятався Дмитро Коцюбайло - позивний "Да Вінчі". Він став першим добровольцем, кому прижиттєво присвоєно звання "Герой України".

Особлива шана Олександру Мацієвському, що був убитий за гасло "Слава Україні", нейрохірургу Дмитру Кубряку, який без відповідних інструментів під обстрілами провів операцію на відкритому мозку морпіху Павлу Самбуру. Їхні подвиги наділяють нас надможливістю, здатністю творити дива.

На жаль, моя рідна Гайсинщина також у скорботі, бо чимало земляків поклали свої голови в боях за свободу. Поблизу нашої школи є Алея Слави. На гранітних плитах викарбувані імена борців та їхні портрети. Багато їх... Серед героїв Небесної Сотні є колишній випускник нашої школи Володимир Муха, який пішов добровольцем на фронт ще в 2014 році. У складі групи ,,Айдар'', виконуючи свій обов'язок перед Батьківщиною, загинув. Шанобливо схиляємо голови та урочисто обіцяємо боронити свій край, і в думках запевняємо : ,,Захисники! Ви недарма віддали своє життя, бо Перемога обов'язково настане. Ми завжди будемо стояти на сторожі миру!"

Ще з перших днів війни мої батьки стали волонтерами. Тато разом із однодумцями створили склад гуманітарної допомоги в Мукачеві, звідки потім благодійники розвозили речі першої необхідності в Харків, Ірпінь, Миколаїв.

Мама надсилала одяг та медикаменти людям, які їх потребували . А я зі своїми однокласниками донатили на ЗСУ: брали участь у благодійних акціях «Замість квітів - гроші для військових», «Замість кави – ліки для бійців», «Коробка добра»… Кожен наш внесок, навіть вартістю одного горнятка кави, може зберегти життя нашому воїну й забрати орківське.

Бути українцем – це дар, який заслуговує вдячності й відповідальності. Моя суперсила – це не лише внутрішня міць, але й відданість ідеї розвитку та підтримки своєї країни, що розкривається у вчинках, словах. Ми завжди маємо бути одним цілим, пам'ятати слова Івана Франка, що сила народу в єдності та згуртованості.