Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Василівна Дорофеєва

«Моя хата згоріла ще в перші дні війни»

переглядів: 812

До войни жили, як і всі пенсіонери, хто як міг. 

Все началося в п’ятнадцять мінут п’ятого або в п’ять часов. Без палки ноги ж погано ходять, я в погребі очутилася. А там нічого не було, тільки одіялом байковим застелене. Ще внуку кажу: «Витягни одіяло». І я спалила його. Там стояла алюмінієва каструля, я на ній просиділа в погребі з чотирьох до чотирьох.

Чула як стріляли, отам біля школи ті наступали, ті одступали. Ото в погребі сиділа й все чула – гільзи тут на площадці літали. Чотири вікна міняла, в коридорі пуля у вікно попала, в шифонер і на кроваті була пулька. І тут вікно у веранді – пуля в коридорі лежить більша. В основному вікна [постраждали] і криша. Але хто його мінять буде?

Я спочатку тут була, а потом до сестри в Устиновку їздила. У мене, якби це сказать, може це на нервах, ноги відмовили, викривлення суглоба і нога викривилася й тягнула м’яз. Я не могла на ноги стати. До сестри їздила, лікувалася. В гостях добре, але треба додому. Так прийшлося, що заболіла, а хто буде тут?

У Мар’їнці, так получилося, що біля мене нема сусідів і я сама. От мій район, де адміністрація, Дом піонерів і вокруг всі виїхали і я сама тут, по сей день сусіди не живуть, там не живуть, там не живуть.

Виїжджала з Мар’їнки, то дочка машину нанімала. Дядько приїхав і мене забрав, я сама не могла їхати, машина приїжджала із Курахово.

Цілий день тоді в підвалі була. А ще встала, калітка закрита була, а телефон на дивані забула. Дочка дзвонить – нема нікого. Вона подзвонила до сусідів. Ті прийшли, а я кажу: «Я в підвалі». Сергія попросила, він мені тепле одіяло в підвал скинув.

Моя хата згоріла ще в перші дні війни

Люди боялися. Але ми вже привикли. Ми якраз в центрі, а більше стріляли де совхоз, я там раніше жила. Але тієї хати, де я жила, вже немає, її розбили, там все згоріло. Я зараз живу в маминій хаті. Якраз моя хата була перша, в перві дні війни згоріло все, розбомбили. По телевізору колись показували вулицю Леніна, туди дальше, а то так і не взнали б.

Тепер здоров’я немає. Я живу сама. Давали помощь нам. У мене ще й дотепер та тушонка стоїть. Вермішель давали, бутилку олії, кашу. Конєшно, це була підтримка для нас.

Раніше якось вийдеш на вулицю, дітвора була, подзвониш і попросиш, щоб у магазин мені сходили. А зараз біля мене пустий дом. Зараз до мене із совбезу ходить допомагає Алла – дочка ходила просила. Два дні приходить, у вівторок і п’ятницю. Вона мені й хліба купить і якихось костєй. Я прошу її поли протерти.

Брат буває часом дзвонить. Він з Петровки виїхав у Львів і питає: «У вас стріляли?» А я йому чесно кажу: «Вітя, я і не знаю. Я вже й не прислухаюся». Уже якось по барабану на все. Буває, подзвонюю, сусідів питаю. Кажуть: «Стріляли». То оттуда, то оттуда гахкають. 

У кого батьки є, у кого пенсія, то так. А молоді? В Марїнці ні роботи, нічого немає. Тут живуть одні пенсіонери.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2021 Текст Історії мирних жінки пенсіонери 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) малозабезпечені перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій