Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Шарапова

«Мені плакати не можна – у мене чоловік хворий»

переглядів: 1182

Раніше в нас було дуже добре. Ми всі доброзичливі були, дружні, взагалі не сварилися. А зараз у нас дуже важко. Сама атмосфера дуже важка.

Були бої. Бомбосховищ у нас ніде немає, ховатися ніде. А снаряди літали над головами з усіх боків. 

Страшно. Лягаєш раніше, затиснешся в цей куточок і слухаєш: звідки воно летить і де воно впаде. А раптом вона відразу впаде ось тут, і все, і нас немає.

Найстрашніший момент був 2014 року, ну і початок 2015 року, тому що дуже стріляли, сильно стріляли з усіх боків. У нас снаряди падали поруч, у дворі, на дорозі. Слава Богу, що хоч у хату не влучало. А в людей взагалі і хати порозбивало. Так що дуже важко й небезпечно. Не знаєш, встанеш ти чи не встанеш.

Бувало, і плакала. Бувало, стисну себе в кулак і терплю, тому що мені плакати не можна. У мене чоловік лежить. І я вибіжу куди-небудь, десь спираючись, а сама визираю: чи не влучив снаряд у будинок і живий він залишився чи неживий.

Чоловіка звати Шарапов Олександр Володимирович. Йому 73 роки. Двічі він паралізований. І інсульт, і інфаркти. Ми покинуті, нікому не потрібні. Ми як рак-самітник. Знаєте як? Нікому ми тут не потрібні й нікому особливо поскаржитися не підеш. Так я нікуди не ходжу й не скаржуся. Що є – те і є.

У мене пенсія 1300, і чоловіка 1300. Ось 2600. Газ дуже дорогий. Я не знаю, як ми будемо жити. Ми не зможемо опалювати й оплатити. А ліки які дорогі. Десь більш ніж 1000 в мене йде на ліки. На їжу в мене залишається десь 300-400. Якби не гуманітарка, я б взагалі не знаю, щоб ми тут і робили.

Війна не потрібна. Ми жили мирно та дружно. Що вона дала доброго? Тільки розруха та смерть, і все.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2015 Текст Історії мирних пенсіонери безпека та життєзабезпечення здоров'я житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій