31-річного Максима Іовенка вбили російські окупанти 7 березня 2022 року між селами Мила і Гореничі на Київщині. Спершу вони обстріляли автомобіль чоловіка, що рухався у колоні з іншими цивільними машинами до Києва. Загинула дружина Максима, Ксенія, яка прикрила собою їхнього п'ятирічного сина. Чоловіка ж убили, коли він вийшов з автомобіля з піднятими руками і кричав, що тут діти.

Мій син вибіг із машини, почав кричати, що тут діти. Вони його застрелили…

17 березня 2022 року Максимові мало виповнитися 32 роки. Він народився у Києві. Там зростав, закінчив школу, а згодом – фізико-математичний факультет політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. Працював у туристичній агенції, займався авіаперевезеннями по всьому світу. Вільний час приділяв родині, багато уваги віддавав синові. Любив туристичні походи, вів здоровий спосіб життя.

«Він був дуже добрим, спокійним, тихим. Мав багато-багато друзів. Готовий прийти на допомогу в будь-якій ситуації», – розповів батько Максима, Сергій.

Коли почалася повномасштабна війна й російська армія атакувала столицю, Максиму з сімʼєю порадили виїхати на дачу батьків однокласника, що біля села Мила Бучанського району. Однак невдовзі російська армія зайняла Житомирську трасу, зайшла в Ірпінь і Бучу, почалися сильні обстріли, зникло світло. Максим із родиною ховався у підвалі. Магазини поряд уже зачинили. Сімʼя вирішила повертатися до Києва.

7 березня 2022 року десять машин, зокрема і автівка Максима, де були дружина, син і тітка однокласника, виїхали на Житомирську трасу. Рухалися в бік столиці.

«Між селами Мила і Гореничі автівку Максима почали обстрілювати. Невістку одразу вбило – вона прикрила собою внука. Машина заглохла… Мій син вибіг із машини, підняв руки, почав кричати, що тут діти. Вони його застрелили. Є кадри, де це все видно: він вибігає і зразу падає. Потім підбігли окупанти і витягли з машини тітку Максимового однокласника та дитину – мого внука. Повели до ями, хотіли розстріляти… Наталія була поранена у плече, почала кричати. Військові покликали офіцера. Він підійшов і сказав відпустити. Онук дивом залишився живим» – розповів Сергій Іовенко.

У Максим Іовенка залишилися батьки, бабуся і син.

Історія з instagram каналу Victims of russia.