Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Таісія Караман

«Мир – це найцінніше, що тільки може бути»

переглядів: 1267

Караман Таісія, 14 років, Пономаренківський ліцей Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, с. Хроли

Есе «Мир на землі»

Мир на землі – це найбільше благо, бо є тато й мама, рідні й близькі люди, ніхто не гине в боях, і багато радості у світі.

Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна завжди була і є дуже миролюбною державою. Вона ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від нападників. Ми завжди хотіли й хочемо жити під мирним небом, спокійно працювати на рідній землі.

Наш народ завжди був і є високодуховним і дотримується заповідей Божих. І про це говорить народна мудрість: “Хто добра людям бажає, той і сам добро має”, “Робиш добро – не кайся, робиш зло – на зло й сподівайся”, “Не одежа людину красить, а добрі діла”.

Тому завжди думай, що і як ти робиш, що і як говориш, твори добро – і тоді воно повернеться тобі. І ніколи нікому не заздри, бо нема двох однакових людей. Що може один, не може інший, що можеш ти, не може хтось. Відкрий у собі себе!

Ще за часів Римської імперії полководці, йдучи на війну, говорили:

“Пам’ятай, що ти лише людина”. Тоді це звучало як застереження проти встановленої тиранії. Нині так можна сформулювати життєвий принцип будь-якої людини, незалежно від її соціального статусу, місця проживання, статі, нації та віку.

Це застерігає нас від насильства та дає зрозуміти, що ніхто не наділений абсолютною владою над іншою людиною, ніхто не має права поневолювати, вдиратися у світ іншого.

Ми знаємо, що нашу країну спіткало не одне лихо, перш ніж вона стала незалежною державою. Щороку згадуємо Голодомор 1932-1933 років, Другу світову війну, яка залишила глибокі рани на землі України. Також знаємо про війну в Афганістані, яка тривала десять років, де за офіційними даними загинуло 2378 українських солдат.

Зараз під час військового конфлікту на Донбасі гине величезна кількість людей. Від випадкових пострілів і снарядів гине цивільне населення, руйнуються будинки ні в чому не винних людей, знищується власність. Про це ми всі знаємо й пам’ятаємо, згадуємо наших предків, які боролися за свободу України, і вдячні їм за їхню любов, відданість, патріотизм.

Мир – це найцінніше, що тільки може бути, тому для людей він означає дуже багато – це можливість жити повним життям, працювати, ростити дітей і не боятися за життя – своє та своїх близьких.

Навряд чи є такі люди, які б хотіли, щоб була війна. І я теж виступаю проти війни. Але в той же час я розумію, що одного мого бажання мало…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій