Дмитрієва Софія, 16 років, Пономаренківський ліцей Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, с. Хроли

Есе «Один день»

Мир. Я вслухаюся в це слово… Що значить воно для мене? Поняття миру – це, в основному, відсутність конфліктів, стан спокою й гармонії, коли немає війни.

Усі ми знаємо, що одним із найжахливіших періодів нашого життя є війна, яка руйнує життя людей, розбиваючи будівлі на уламки, знищуючи господарство, а іноді забираючи душі близьких.

Людям, що живуть в містах, через які кривавими кроками проходить війна, не пощастило найбільше, тому що вони, немов у клітці, не можуть відчувати себе в безпеці. Їм найбільше хочеться миру, бо вони, загнані в куток, пропустили весь жах крізь себе.

Війна міняє людей, вона темрявою вливається в серце й тече по венах все життя. На всіх війна впливає по-різному. Про деяких кажуть, що війна їх виховала. Для когось вона сувора матір, а комусь вона зла мачуха, від якої хочеться втекти на край світу.

Усі люди хочуть миру, спокою та тиші, яка замінить стрілянину та вибухи.

Насправді, мир – це дуже багато. Це можливість жити повним життям, спокійно лягати спати, не думаючи, що, можливо, це був останній день. Усі хочуть ростити дітей під чистим небом, не переживаючи з їхню безпеку, бачити, як вони усміхаються, дорослішають, не тремтять від страху.

Усі ми хочемо миру, прагнемо його, бо для нас це найцінніше, що тільки може бути!