Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія

"Ми вийшли з Маріуполя пішки з маленькими дітьми під сильними обстрілами"

переглядів: 170

Ми з Маріуполя. Жили там під час війни у підвалі в центрі міста біля драмтеатру. Вийшли ми 24 березня під обстрілами пішки. Зараз ми живемо на заході України. Батьків я вивезла. Вони там до кінця квітня були. 

24 лютого ми були у друзів у гостях. Спочатку подумали, що це привітальні салюти, і не звернули увагу. А потім телевізор увімкнули рано-вранці, і зрозуміли, що розпочалася війна. Я спочатку не вірила. Думала, що 2-3 дні – і все закінчиться. Дуже довго не вірила. Потім ні світла, ні води, ні газу в Маріуполі не стало. Сиділи в підвалах. Не пропускали колони ніякі, щоб виїхати. Ті, хто були на машинах, повиїжджали на свій страх і ризик. 

Росіяни нас бомбили безперервно. Ось це було найстрашніше. Міномети, авіаудари. Драмтеатр мене шокував. Там, де були люди. Дитяча школа мистецтв біля драмтеатру. Ці обстріли.

Стільки людей лежало мертвих у центрі міста, це був просто жах! Було дуже страшно. 

Ми довго не наважувалися виїжджати. У нас не було машини, ми не знали, як добратися. А потім 23 березня почалися дуже сильні обстріли, і моя подруга сказала: "Встаємо і йдемо звідси". 

Було дуже страшно. Я о 7-й ранку з кумою, її мамою і двома маленькими дітьми пішли через драмтеатр, дійшли до міського парку. І до Мангуша майже ми йшли пішки під сильними обстрілами. А батьки не змогли вийти. Тяжко було. 

Коли ми йшли біля драмтеатру, розпочалися обстріли. І ми майже всю дорогу з дітьми лежали. Падали на землю, щоб не прибило.   

Батьки забрали нашого кота. Він зараз з нами на Закарпатті. Ми його не покинули. Він загубився в підвалі, а потім батько його знайшов. 

Війна дуже погано вплинула на мій психологічний стан. У мене досі страх, нерви. Дуже страшно. Якщо таке знову зі мною трапиться, я такого більше не переживу. Я цього дуже боюсь. Я ніколи не могла подумати, що на нас нападуть. Мене відволікають діти і нові знайомства, які я тут знайшла. Книги заспокоюють. Робота є. Не те, що хочеться, але добре, що й це є.

Був момент коли я виходила у двір готувати їсти. Діти ж маленькі, батьки літні. Мої друзі зайшли в квартиру, а в цей момент туди прилетів снаряд. Я була в такому шоці, так кричала. Вони могли загинути, але не загинули. Після цього моменту я майже припинила виходити з підвалу. Я просто боялась. 

Над будинком літали літаки. Страшно було дуже, коли міномети били. Таке враження, що дім міг скластися в коробочку. 

Я чекаю чоловіка з війни. А потім будемо думати, що далі робити і як далі жити. Я думаю, чоловіка взяли в полон. Він зник на війні. Коли розпочалася війна, він служив. 

Перемога буде за нами! Україна вистоїть! Нам не потрібні росіяни на нашій землі. Вони зайшли на чужу територію. Я не знаю, скільки це буде тривати, але я вірю в ЗСУ і в нашу Перемогу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій