Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерія Логіна

"Ми не знали, що буде з нами"

переглядів: 195

Логіна Валерія, 15 років, 9-Б клас, Бучанський ліцей № 3

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Смаляна Юлія Вікторівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

«Війна»… Від цього слова аж тіло починає тремтіти, коли згадую початок. 24 лютого… Все як у тумані: ти прокидаєшся не від материнської теплої руки, а від метушні в будинку, батьки збирають найважливіші речі. Я не розуміла, що відбувається, поки не почула перший вибух. Моє серце ніби сильно стиснулося і завмерло на декілька секунд. «Невже це справжня війна? Сльози, втрата рідних- все це реально? Чому не можна повернути час?» Моя душа вірила до останнього, не покидала надію на краще, що все закінчиться, зупиниться зараз, але мозок розумів і усвідомлював, що це довготривала війна.

Найперше я зрозуміла те, що всі переживають тільки за себе, свою родину. Ті люди, яких я вважала близькими, відвернулися від мене в тяжку хвилину життя. Правду кажуть, що справжній товариш пізнається в біді.

10 березня почалися сильні обстріли, вони не припинялися ні на мить. Ми не знали, що буде з нами.  Я довго не могла усвідомити події, які відбувалися навколо мене. Але коли нашій родині довелося виїжджати з рідної Бучі під обстрілами, під кулями над головою, з білити простирадлами на дзеркалах, я зрозуміла – це війна, страшна, безжальна та кривава. Всі розуміли, що ми можемо не вижити. З’явилося бажання жити - боротися в кровожерливій битві зі смертю, яка намагається тебе поглинути.

Тато повинен був проїхати дорогу на відкритій місцевості, я сиділа з мамою позаду, сильно стиснувши її руки. Хвилювання переповнювало мене. У ці хвилини я тільки молилася, я просила Господа милосердного не забирати наші життя. Я не хотіла відчути темряву і холод, не бажала бачити згасаючі серця моїх рідних. Цей шлях здавався мені нескінченним. Тоді враз стало так тихо, ніби затишшя перед бурею, і cправді, як тільки ми пройшли блок-пост і побачили наших захисників, почалася знову запекла боротьба.

Я і моя родина в цей день переоцінили все. Коли ми виїхали на безпечну дорогу - зрозуміли, що повинні жити і боротися до кінця, що наш життєвий шлях продовжується. У цей день ми ніби знову народилися, наші серця почали битися в новому ритмі, з повною надією на кращі часи.

Після початку повномасштабної війни життя моєї родини і моє змінилося. Всі події, які відбулися з нами, дуже вплинули на нас як психологічно, так і фізично. Переїзд в інше місто, проживання з майже незнайомими для нас людьми, перехід в іншу школу та знайомство з новими однокласниками. Я була виснажена морально. Батьки були в роздумах: що робити далі?, чим займатися?, яким чином заробити кошти на їжу? Щодня ми не жили, а проживали.. і чекали. Чекали новин, дзвінків друзів, звільнення рідного міста, чекали повернення.

Минали дні, пройшло два місяці. Ми повертаємося додому і з великою радістю заходимо до свого будинку - цілого, не зруйнованого. Все потроху починає налагоджуватися, все стає на свої місця. Наші серця забувають пережите, починаємо жити спокійним життям, але наші думки змінилися, ми переосмислили багато речей, попросили пробачення у всіх тих, кому зробили боляче, почали мислити по-іншому, з’явилися нові пріоритети, дійсно зрозуміли, як повинні жити. Зовні ми залишилися такими  ж, але зсередини змінилися тільки на краще. 

Раніше слово «мир» для мене було дуже простим у значенні. Я асоціювала його з дружбою, але з якою? Ми миримося, щоб перестати сваритися і почати все з чистого листа, чи навпаки накопичуємо образи, щоб в потрібний момент сказати все. Цікаве питання? А чи є сенс в заключенні миру, якщо ти розумієш що це не надовго. Визнати себе винним в проблемі, сварці - можна. Кажуть, треба бути розумнішим, промовчати або поступитись, піти першим на компроміс. Але навіщо? Навіщо така недовготривала дружба? Невже я не зможу без неї? Моя думка дуже проста: немає сенсу  заключати мир, якщо в голові одна лиш помста, краще розірвати відносини, поки не пізно.

Війна розділила життя на «до» і «після», показала справжнє обличчя друзів, дала змогу зрозуміти, що образи та помста руйнують тебе зсередини. А найголовніше - це цінність життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Буча 2022 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій