Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Міхайлова

«Ми не дозволяли своїм дівчатам ходити за будинок, щоб не бачили вбитих людей»

переглядів: 349

Маріуполь – наше рідне місто, де у нас було все: дім, робота, школа. У нас все було добре, поки не прийшла війна. Це було страшно!

Чотири тижні ми прожили в повній ізоляції, без світла, води, газу. Їжу готували у дворі на вогнищі. Дуже дошкуляв холод, у промерзлій вогкій постілі було неможливо спати. Та й вкластися не встигали: тільки заходиш в дім, одразу починається стрілянина, летить авіація – треба ховатись у погріб… Натерпілись і побачили стільки страху і горя, що довго розповідати.

Найгірше те, що весь цей жах пережили і наші доньки, одній з яких десять років, іншій – сім. Зачувши авіацію, ми кричали до них, щоб падали на підлогу. Не дозволяли їм виходити за територію будинку, щоб не бачили трупів. Але все одно у дітей з’явились психологічні проблеми.

Виїхали з міста ми якось дуже спонтанно, коли вже неділю били по нашій вулиці. Сусідський будинок за три метри від нас уже зруйнували, а до нас у дах прилетів снаряд, повилітали деякі вікна. Стріляли так щільно, що ми не могли вже вийти з льоху, щоб приготувати їжу. От тоді і вирішили переїхати до бабусі в Іллічівський район, хоча навіть не знали, що там на той час коїлось.

Під обстрілами виїхали до Драмтеатру. Там було багато людей і колона машин. Як з’ясувалось, всі вони планували прориватися з міста.

Ми поїхали з ними, і нам вдалося виїхати. Може, допомогла наша сімейна реліквія – дуже стара ікона Пресвятої Богородиці, якій ми молилися в підвалі?

Спочатку ми дістались до Мангуша, потім - до Запоріжжя, і зараз тимчасово живемо у Чернівцях. Ми перебуваємо у безпеці й намагаємось зробити все можливе, щоб відновити психіку дітей.             

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна здоров'я житло сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій