Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анатолій Мар’янович Тарашевський

«Мрію, щоб припинилася ця війна, ця розруха»

переглядів: 1008

Одразу не зрозуміли навіть, у чому справа. Коли один постріл пішов, одразу і не зрозуміли, що це. А коли вже «Градами» били, коли свистить через голови, коли йдеш – свистить, тоді вже розумієш, що це таке.

Мрію, щоб припинилася ця війна, ця розруха

Тут поруч, у сусіда, прямо на розі будинку снаряд впав – стіну вивалило. Я здивований, як це дитя вижило, дитя спало за стінкою. Це добре, що воно спало, що не злякалося.

Через село снаряди летіли, «Гради». Ось це найстрашніше. Коли вдень ще більш-менш, а серед ночі як почнуть... Онуки тут були маленькі, у підвали ховалися, бо немає куди діватися. У городі падали снаряди, газопровід пробивали. Ось це найстрашніше було.

Мрію, щоб припинилася ця війна, ця розруха

2014-2015 роки. Зима. Ні світла, ні води ніде не візьмеш, ні їжі... Хоча завозили, і то з небезпекою привозять, бо кругом обстріли. За дітей переживаєш. Сам-то вже прожив трохи, хоча й хочеться жити далі. Діти молоді, онуки маленькі...

Коли обстріли, школи й садочки були закриті. Страшно, але нічого не зробиш. Вже що є. Вже чекаємо, може, дай Бог, налагодиться. Досить вже, шостий рік. Скільки можна?

Най-найважче зараз, що ніде тут у селі немає роботи. Молодь виїжджає в місто, а в місті теж ніде нічого не знайдеш. Що залишається? Тут що робити? Ось це най-найстрашніше. Тут і пенсіонерів багато, і вони ще б працювали. У місті на роботу не візьмуть, а тут все розколочено, все порозбивали.

Три роки ми не можемо на кладовище сходити, не пускають. Тому що підеш туди – обстріляють. Тільки коли поховання, і то – тільки близьких родичів пускають, більше нікого.

Якби ще жінка була жива, тоді було б щастя повністю, щоб була сім’я. Останній раз ми всі збиралися, коли жінці було 45 років. Відзначали її день народження тут.

Мрію, щоб припинилася ця війна, ця розруха

Я мрію, щоб припинилося це все. Щоб припинилася ця війна, ця розруха вся, і щоб жити, як жили. Ось це найголовніше. Як то кажуть, щоб вночі можна було спокійно спати. Не думати, що будуть стріляти. Найголовніше – припинення війни. Це не тільки моя думка. У будь-кого запитаєте – будь-хто скаже.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чермалик 2014 2015 Відео Історії мирних пенсіонери 2014 2015 психологічні травми обстріли
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій