Понад пів сотні підприємців з прифронтових та окупованих територій зібрав фестиваль релокованих бізнесів у Дніпрі. Його організували вже вдруге, перший був торік. Головною подією став ярмарок, на якому підприємці змогли презентувати та продавати товари. Хтось із них перевіз власну справу з дому, хтось заснував її вже після евакуації. Матеріал Радіо Свобода.

Дмитро Косилкин з Лисичанська, який зараз живе й працює в Дніпрі, на фестивалі вдруге. У нього – бренд дитячого одягу. Це – родинний бізнес. Дмитро показує на фестивалі нову продукцію – одяг для дорослих, зокрема чоловічі вітрівки.

Люди готові підтримувати український бізнес

Дмитро Косилкин

«У нас є шоурум релокованих підприємств, де можна реально показати свою продукцію. А такі фестивалі – це додаткова можливість, де люди можуть подивитися продукцію, помацати, побачити якість. Це також можливість розповісти їм про наші платформи – сайт, соцмережі», – каже підприємець.

Люди готові підтримувати український бізнес

Продукція Косилкиних

Але водночас Дмитро визнає: фестиваль у Дніпрі відбувається в несезон, адже його бізнес орієнтований на холодну пору року.

«Ми не орієнтовані на продаж саме тут і зараз. Швидше – це можливість заявити про себе, показати, що ми є, продемонструвати наш одяг. Це не про продаж саме сьогодні, це – про запам’ятовування бренду. Для нас Дніпро – це те місто, де є продажі, і нам треба підтримувати знайомство з нашим брендом. У несезон ми працюємо над колаборацією, відшиваємо продукцію для інших брендів, зокрема для Кропивницького. До липня. А з липня – будемо свою. Поки є вільний час», – говорить переселенець.

Люди готові підтримувати український бізнес

Фестиваль релокованого бізнесу в Дніпрі, 2024 рік

Найбільша проблема, каже Дмитро, у тому, що через війну його виробництво втратило частину клієнтів. Чимало мам з дітьми, які купували одяг, зараз за кордоном, в евакуації. Та чоловік не впадає у відчай – переконаний – існують й нові можливості для просування.

«Ми проводили розсилку нашим клієнтам і дивилися звіти. Люди, які відкрили листа в пошті, – це Польща, Німеччина, Італія, Греція, Ірландія. 60% клієнтів – там. А там – інші реалії, інший клімат, люди переїхали, і їм поки важко зрозуміти, який одяг їм потрібен. А з іншого боку, це відкриває можливості для нас. Ми починаємо вивчати той ринок, і хочемо робити одяг, який був би комфортним там, за кордоном. Вони знають нашу якість, наші переваги. І якщо ми підлаштуємося, то зможемо шити й для того ринку. У будь-якому разі люди там готові підтримувати український бізнес, ми це бачимо, для них це важливо», – додає бізнесмен.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.