Понад пів сотні підприємців з прифронтових та окупованих територій зібрав фестиваль релокованих бізнесів у Дніпрі. Його організували вже вдруге, перший був торік. Головною подією став ярмарок, на якому підприємці змогли презентувати та продавати товари. Хтось із них перевіз власну справу з дому, хтось заснував її вже після евакуації. Матеріал Радіо Свобода.

Олена Кудімова бере участь у фестивалі вперше. Вона виїхала з Краматорська, мешкає в Дніпрі. За фахом – вчителька, але вже майже рік працює над пошиттям одягу для тварин.

У самої, зізнається, ніколи не було домашніх улюбленців, але це змінилося під час повномасштабної війни.

Кожна тваринка вимагає її любити

Олена Кудімова

"Перші одежинки я пошила для сусідського песика, для котів", - Олена Кудімова.

«Коли ми з родиною виїздили з Краматорська в евакуацію, до нас прибилося цуценя німецької вівчарки. Само залізло до машини брата. Звати – Еммі. А кожна тваринка вимагає її любити. З цього виникла ідея – шити одяг для тварин. Шити я вмію – працювала в коворкінгу, вела курси з шиття, була консультантом з пошиття, але все це стосувалося речей для людей. Для тварин – це було для мене нове й цікаве. Перші одежинки я пошила для сусідського песика, для котів. Так з’явилися замовлення», – говорить Олена.

Кожна тваринка вимагає її любити

Одяг для котів, який шиє Олена

Тканини та фурнітуру для пошиття купує у Дніпрі. Дороге обладнання – швейну машинку й оверлок – вивезла з Краматорська.

«Оверлок був куплений за місяць до початку повномасштабної війни. Кинути вдома я його не могла, це коштовна річ – 10 тисяч гривень», – каже вона.

Вітрівки, худі, комбінезони – для собак, ліжачки-трансформери – для котів. Олена вже опанувала близько десятка моделей.

Кожна тваринка вимагає її любити

Олена розробила собі бренд

Розказує: навчалася за майстер-класами з інтернету, пробувала конструювати сама. Зізнається: для неї це поки не основний бізнес, а справа, що дає додатковий прибуток. Але переселенка хоче розвиватися в цьому напрямку.

«Перспективи? Сподіваюся, що це стане моєю маленькою справою. Є реальні можливості – отримати грант. Поки викладає на своїй сторінці в інстаграмі, знімаю рілс, розробила свій бренд. Пробую показувати себе й свій бренд і на фестивалі. Поки цього достатньо», – говорить Олена.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.