У 2014 році нам довелося виїжджати зі Слов'янська. У 2022-му ми теж виїхали. Два місяці жили в Польщі, а зараз живемо у місті Ромни Сумської області. 

Як почалася повномасштабна війна, було дуже страшно. Моя молодша донька дуже боялась. Ми постійно сиділи в погребі, було моторошно. Внуку вісім років. Ми виїхали всі – доньки і внук. Ми з ним і у 2014 році сиділи в погребі. Він був малесенький, менше місяця тоді йому було. 

Поки ми були у Слов'янську, магазини зачинялися, але щось можна було купити. Був ажіотаж, люди розбирали продукти. А коли ми виїхали, не стало нічого. Дякую Фонду Ріната Ахметова, дуже допомагав. Ми у Ромнах кілька разів отримували гуманітарну допомогу. Дякую Рінату Ахметову. 

Вдома ми не залишалися довго. Літали російські літаки, бомбили нас, тому ми виїхали 15 березня.

Їхали довго, вагалися, де залишитися. Дуже дякуємо волонтерам, які нам допомогли. Ми приїхали у Львів, нас гарно зустріли, нагодували, з собою дали їжу. Ми навіть плакали, що наш народ так згуртувався. Нам було дуже приємно. 

За кордоном було дуже багато волонтерів з усього світу. Такі були всі приязні, і допомогли нам дуже і їжею, і речами. Поляки дуже нам сприяли, були дуже привітними. Ми готували для наших господарів українські страви, святкували разом свята - і українські, і польські. 

Чоловіки наші залишилися в Україні і розповідали нам про прильоти, як розбомбили три наших ринки, будинки. Мій чоловік працює у "Благоустрої", вони збирали все це, забивали вікна, допомагали людям, які залишились без даху над головою. 

Якщо порівняти 2014-й і 2022-й, то, відколи розпочалася повномасштабна війна, стало страшніше. Окупанти застосовують іншу зброю, бомби дуже потужні. А тоді, у 2014-му, ми не вірили, що таке відбувається з нами, що росіяни можуть на нас напасти. Тоді зайшов Гіркін, і ми думали, що його швидко зупинять, але не зупинили. У нас був шок. З цього розвернулася ця велика війна.

Зараз ми у Ромнах, нам тут винайняли будинок, платимо лише за комунальні послуги. Нам дуже допомагають. Це приємно. Роботу ми не знайшли, дуже сподіваємося повернутися додому. 

Хочеться миру, хочеться жити на своїй землі спокійно. Я вірю, що Україна переможе. У нас буде гарне майбутнє. У нас дуже хороші іноземні партнери.