Пенсіонер Микола Задорожний загинув 20 березня 2022 року в місті Тростянець на Сумщині. Туди Микола з дружиною Катериною пішки прийшли зі села Смородине, де мешкали. Обоє були налякані, адже напередодні російські окупанти зайшли до їхнього додому та заявили, що невдовзі в селі розпочнеться справжнє «мєсіво».

Коли я вийшла надвір, то побачила дядю Колю. Він сидів, неначе спить…

«Вони постукали до нас у неділю, 13 березня, і сказали, що солдати казали їм виїздити до Бєлгорода», – згадує подруга родини Тетяна Замула.

У помешканні Тетяни та Валентина Замул пара і залишилася. Родини товаришували останні кілька років, часто ходили в гості один до одного.

20 березня поблизу будинку Замул розірвалася міна. Микола Задорожний разом із дружиною та господарем Валентином загинули на місці. Вони не встигли спуститися до підвалу, коли почався обстріл.

«Коли я вийшла надвір, то побачила дядю Колю. Він сидів, неначе спить…», - згадує побачене Тетяна Замула. Загинула того дня також дружина Миколи.

До пенсії Микола Задорожний працював провідником у поїздах. Друзі родини згадують, що у порівнянні із завжди активною та ініціативною Катериною, Микола був спокійним та виваженим. Його пам’ятають гарним сім’янином та люблячим чоловіком.

«Він був мовчуном, а коли балакав, то дуже тихо. Микола дуже любив свою дружину. Називав Катюшою», – розповідає подруга Тетяна.

Родина Задорожних любила приймати гостей. Друзі пригадують, що в будинку Миколи та Катерини завжди була весела і тепла атмосфера, яку створювали господарі.

«Зустрічали не один новий рік разом, дні народження, Яблуневий Спас і так просто в гості одне до одного їздили. Ніколи не бачила дядю Колю злим. Завжди привітний, усміхнений, поступливий», – розповіла подруга родини Яніна Жеба.

Джерело: платформа пам’яті “Меморіал” https://www.victims.memorial/